Terroreksperter: - Dette er IS' fremste svakheter

De har sjokkert verden - men er ikke uten svake punkter.

MOTSTAND: Til en viss grad skyldes IS' voldsomme framgang en tilsvarende mangel på motstand. Her har en IS-bil blitt truffet av et amerikansk luftangrep utenfor storbyen Mosul. En styrket offensiv mot IS kan motvirke framgangen. Foto: Reuters / NTB scanpix
MOTSTAND: Til en viss grad skyldes IS' voldsomme framgang en tilsvarende mangel på motstand. Her har en IS-bil blitt truffet av et amerikansk luftangrep utenfor storbyen Mosul. En styrket offensiv mot IS kan motvirke framgangen. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den islamske stat (IS) står bak en skremmende militær framrykking i Irak. På kort tid - spesielt i juni i år - tok gruppa kontroll over både store og strategisk viktige områder.

Med sin ekstreme brutalitet og sitt velsmurte propagandaapparat har IS sjokkert en hel verden.

Men har gruppa likevel noen svakheter? Hva er IS' akilleshæl?

De spørsmålene besvares nå av flere framtredende militæreksperter.

- IS kan fort få problemer med å holde på erobrede områder om de angripes fra flere hold, sier den erfarne analytikeren Michael Knights til CNN.

Han mener også IS raskt kan svekkes om deres hjelpere svikter. Det er spekulert i om IS får pengestøtte blant annet fra Qatar - noe eksempelvis Tysklands bistandsminister har antydet.

Satt på prøve Slik Dagbladet har omtalt tidligere har flere av Saddam Husseins gamle generaler sluttet seg til IS. Dette er erfarne militærstrateger som kjenner Irak inn og ut, og forklarer noe av framgangen organisasjonen har hatt.

- Likevel vil IS bli satt på en alvorlig prøve av den voldsomme framrykkingen de har hatt. Gruppas evne til å kontrollere en konflikt over tid vil bli testet kraftig, sier Knights.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer