- Terroren drev familien til vanvidd

TRONDHEIM (Dagbladet): Telefonterror, trusler, overvåking, fysisk og psykisk vold: Giftoffer Inger Lise Bakkens mor og søster tegner et skremmende bilde av en brutal psykopat, «en edderkopp», når de beskriver drapstiltalte Terje Wiik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tobarnsmoren prøvde fortvilt å komme seg ut av det vanskelige forholdet til ekskjæresten, men Terje Wiik nektet å gi slipp på henne.

- Hun fikk ikke fred, og følte seg overvåket. Han var der og plaget henne hele tida, forteller Johnny Gaustad, Inger Lises arbeidskollega og nære venn.

Ved et tilfelle skal hun ha blitt holdt innesperret i sitt eget hjem, da tiltalte nektet henne å dra på fjelltur med venner.

- Hun ble holdt i fangenskap i ett døgn, til det var for seint å dra. Etterpå ringte hun til meg og gråt. Hun fortalte at han hadde holdt rundt halsen hennes, og at hun ba om at han ikke måtte drepe henne, sier Inger Lise Bakkens mor, adjunkt Lisa Bakken.

Vanvidd

Giftofferets mor, og søsteren Brynhild Bakken Kvernmo, forteller om utbredt telefonterror. Terje Wiik skal ha ringt flere ganger om dagen, i lange perioder, i forsøk på å vinne ekskjæresten tilbake.

- Det var en terror som holdt på å drive hele familien til vanvidd, sa søsteren i retten.

Inger Lise Bakken skal ha ropt at kjæresteforholdet var slutt, så høyt at det hørtes ut over hele boligfeltet.

Det godtok aldri Terje Wiik. Ekskjæresten følte at han kontrollerte livet hennes i så stor grad at hun, mot sin egen vilje, prøvde å få til et vennskapsforhold til ham.

- Hun greide ikke å leve i redsel bak låste dører, og prøvde å normalisere forholdet, men da kom han på besøk hele tida. Jeg sa til Terje Wiik at han manglet sosial intelligens. Vi kunne si gang på gang at han måtte gå, uten at han reagerte, forteller offerets mor.

Fra datteren Inger Lise skal hun ha fått høre om flere alvorlige trusler, blant annet rettet mot barna. Wiik skal ha sagt at «årsaken til at du er syk, er din indre faenskap».

- Jeg tror Inger Lise fortsatte forholdet av hensyn til barna. Hun sa det ikke var så farlig med hennes liv, bare ungene hadde det bra. Hun var ei veldig god mor, sa en gråtende Lisa Bakken i byretten.

Flere vitner har hørt Inger Lise fortelle om det som skjedde en kveld hun kom seint hjem etter en tur på byen. Wiik var i leiligheten og fulgte etter henne opp trappa til soverommet. Han skal ha dyttet henne ned igjen, slik at hun brakk ei tå, og dratt henne etter håret.

Krever erstatning

Både mor og søster Brynhild forteller om den thalliumforgiftedes «smertehelvete»:

- Hun skrek og hylte i smerter. Å være sammen med henne i bare fem minutter var uutholdelig for meg. Og da kan du tenke deg hvordan det var for henne, sier søsteren.

Moren opplevde 1998, året da Inger Lise ble syk, som et «grusomt, forferdelig år».

Familien krever 2,9 millioner kroner i erstatning og oppreisning fra Terje Wiik.