Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terroren fortsetter i Kosovo

Etter fire redselsnetter i kjelleren orket ikke familien Bekolli mer. Da serberne begynte å skyte igjen i går for femte kveld på rad, flyktet de.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ettermiddag satt moren Bezire, de tre små barna og deres besteforeldre ennå skjelvne og utmattet på gulvet i en skole i nabolandsbyen.

Den unge moren er gravid i tredje måned, men er redd hun vil abortere etter en natt med store smerter, trolig som følge av den umenneskelige påkjenningen.

De flyktet til fots, med bare en trillebår til hjelp. Det tok to og en halv time å gå de sju kilometrene til Pagarusha. Mannen var gått for å hente legehjelp til kona, og var ikke dukket opp igjen da NTBs utsendte snakket med familien i ettermiddag.

Stille om dagen

Den lille vevre kvinnen bruker hele kroppen når hun forteller hvordan de lå i kjelleren og hørte bombekastergranatene hvine gjennom lufta før de slo ned. Hun viser hvordan hun holdt beskyttende rundt minstebarnet, og brister i gråt.

- Serberne skyter ikke så lenge det er representanter for humanitære organisasjoner og journalister i området, bare om kvelden og natten, sier hun.

De siste tre ukene har 150 familier flyktet fra tettstedet Dragobil. Noen menn holder ennå stand, i håp om at skytingen skal gi seg etter at NATO truet med å bombe serberne. Men det blir ingen bombing på ti dager, og dermed kan terroren fortsette.

Plyndret

- Det er en skam at dette skjer på slutten av det tjuende århundre. Snart kan menneskene kjøpe billett for å reise til månen. Samtidig er det krig i Europa, sier sosiologen Bajram Morina som også kommer fra Dragobil, og nå lever som flyktning i Pagarusha.

Bajram forteller hvordan han lå oppe i åssiden og så serbisk politi plyndre hjemmet hans. De bar ut kjøleskapet, og tok bilen. - Til og med skoene mine tok de.

Pagarusha ble i dag invadert av hjelpearbeidere og journalister. De rundt 7.000 flyktningene, som dels bor i teltleire, dels er innlosjert hos lokalbefolkningen, fikk den første hjelpeforsendelsen siden begynnelsen av september.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media