TOMME SOLSENGER: Tyrkisk turistindustri, som bidrar med elleve prosent av landets bruttonasjonalprodukt, har opplevd det som må betegnes som et krakk det siste året. Over halvparten av sommerturistene har i år valgt andre feriemål. Bildet er tatt i Alanya i fjor sommer. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
TOMME SOLSENGER: Tyrkisk turistindustri, som bidrar med elleve prosent av landets bruttonasjonalprodukt, har opplevd det som må betegnes som et krakk det siste året. Over halvparten av sommerturistene har i år valgt andre feriemål. Bildet er tatt i Alanya i fjor sommer. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Terroren gjør ikke at du får refundert Tyrkia-reisen

Nei, du kan ikke regne med å få refundert feriereisen til Tyrkia dersom du er bekymret. Men halvparten av turistene er allerede skremt vekk i løpet av det siste årets terrorbølge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen 264 mennesker er drept i åtte betydelige terrorangrep i Tyrkia bare det siste året. Angrepene har kommet fra både kurdiske separatistrgrupper og terrorgruppa IS.

President Recip Tayyip Erdogan uttalte tidligere i år at Tyrkia nå opplever en av de verste terrorbølgene i landets historie.

Uroen koster, også for Tyrkias store turistindustri.

Turisme utgjør elleve prosent av Tyrkias bruttonasjonalprodukt, og gir arbeid til mer enn én million mennesker.

Men i år er antallet bookede feriereiser til landet halvert.

Mange er skremt vekk

Tonje Løkaas Fossum, markeds- og kommuikasjonsdirektør i Ving sier at selskapet så langt ikke har opplevd at mange reisende ønsker å avbestille Tyrkia-ferien som følge av gårsdagens terrorangrep.

- Vi har ikke hatt så mange henvendelser på dette foreløpig. Det har vært stille på Facebook-siden vår også, der vi gjerne ser disse reaksjonene først, sier hun.

- Både Istanbul og Ankara der det har vært angrep ligger langt unna våre reisemål, sier hun.

Men mange er allerede skremt vekk fra den tyrkiske solkysten.

- Det har vært mye mindre etterspørsel denne sesongen. Kapasiteten er 60 prosent mindre i år enn sommeren før, sier Fossum.

Og hun sier at man ikke kan ha håp om å få refundert Tyrkia-reisen dersom man ønsker å avbestille på grunn av terroren i landet.

- Med mindre det dreier seg om reiser til Istanbul får man ikke det. Våre sol- og badereisemål ligger langt unna. Vi følger UDs reiseråd, og vanlige av- og ombestillingsregler vil gjelde, sier Fossum.

UDs råd avgjørende

Linja Ving legger seg på er den samme som andre reiseselskaper her i landet:

Man kan ikke avbestille og regne med å få reisen refundert bare fordi man er bekymret.

Reiseselskapene forholder seg til UDs reiseråd for Tyrkia. Så langt er det ikke endret:

UD fraråder reiser til grenseområdene mot Syria og ber reisende om å være forsiktige i provinsene i sørøst-Tyrkia.

I den nåværende situasjonen oppfordrer Utenriksdepartementet norske borgere til å forholde seg til tyrkiske myndigheters håndtering av situasjonen og følge deres anvisninger. Nordmenn som har behov for hjelp, kan henvende seg til ambassaden i Ankara.

Tryg forsikring opplyser i en pressemelding at de vil bidra til avbestilling av reiser til Istanbul fram til 6. juli. Dette inkluderer også reiser med mellomlanding i Istanbul.

Russisk turisttørke

Den tyrkiske turistindustrien er allerede hardt rammet av uroen som har preget landet det siste året.

Ifølge The Guardian er antallet bookede feriereiser fra britiske reiseoperatører for sommeren 2016 halvert i forhold til 2015.

I tillegg innførte Russland sanksjoner mot Tyrkia etter at de skjøt ned et Russisk jagerfly i Syria i november.

Russland er den nest største turistgruppa som besøker Tyrkia, men konflikten fører til at 4,5 millioner forventede russiske turister uteblir.

BOMBEANGREP: I går kveld ble det detonert en bombe på Tyrkias største flyplass i Istanbul. Terrororganisasjonen IS er linket til terroraksjonen. Se video av det tragiske bombeangrepet. Video: CNN Vis mer