Terroren i Kenya

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Nok et terroranslag har tilfeldig rammet sakesløse mennesker. I går morges kjørte tre selvmordsbombere bil inn i hotell Paradise i den kenyanske kystbyen Mombasa. Minst 15 mennesker ble drept, flere av dem var israelske statsborgere. Flere er skadd. Hotellet, som eies av israelere, er et populært feriested for israelske statsborgere. Omtrent samtidig med aksjonen ble to raketter sendt mot et israelsk fly idet det lettet fra flyplassen i Mombasa. De bommet, og flyet kunne fortsette mot Israel.
  • Både den kenyanske ambassadøren til Israel og en ytterliggående muslimsk predikant i London erklærte kort etter terrorangrepet at det ikke kunne være tvil om at al-Qaida står bak. Ambassadøren understreket at det ikke finnes terrorisme i Kenya, som heller ikke har problemer med sine naboland. Predikanten er selv mistenkt for å stå i ledtog med bin Ladens terrornettverk.
  • Kenya er ikke ukjent med terrorisme. I 1998 ble de amerikanske ambassadene i landets hovedstad Nairobi og i Dar-es-Salaam i Tanzania rammet av bomber som drepte over 200 mennesker. Ansvaret for begge disse angrepene er lagt på al-Qaida. Sikre kan vi ikke være på at terrornettverket også står bak denne siste aksjonen, men den bærer dets signatur. I så fall har verden siden 11. september i fjor opplevd fire terrorhandlinger som med stor sannsynlighet kan knyttes til bin Laden. Riktignok er hans nettverk så løst og utydelig at det kan omfatte alt og ingenting, men i sak knyttes aksjonene sammen av at de har forbindelse til Midtøsten-konflikten og USAs holdning til den.
  • Selv om årsakene bak terroren er mange og komplekse, foreligger likevel et punkt hvor man kan ta tak for å minske sjansene for terror i framtida: palestinernes situasjon i Israel. Så langt har USA og Vesten reagert på terroren som om det dreide seg om en krig med en definert fiende. Derfor ble Afghanistan bombet. Men gårsdagens hendelse viser hvor vellykket den aksjonen var. Nå står vi foran en krig mot Irak. I denne sammenhengen kan den ikke annet enn å forverre spenningene og øke sjansene for nye aksjoner. Det er på høy tid at USA og Vesten ikke forbereder seg på gårsdagens krig, men tar tak der det kan nytte.