Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terroren kan føre til økt overvåking

- Det er ikke meningen at man skal oppdage folk som Anders Behring Breivik, sier advokat.

SOLOTERRORIST: Anders Behring Breivik påstår selv at han opererte alene da han planla og gjennomførte massedrapene i regjeringskvartalet og på Utøya. Justisminister Knut Storberget uttalte tidligere i år at det kan være et hull i det norske lovverket når det kommer til å fange opp dem som opererer alene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SOLOTERRORIST: Anders Behring Breivik påstår selv at han opererte alene da han planla og gjennomførte massedrapene i regjeringskvartalet og på Utøya. Justisminister Knut Storberget uttalte tidligere i år at det kan være et hull i det norske lovverket når det kommer til å fange opp dem som opererer alene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breiviks kaldblodige planlegging og grufulle gjennomføring av massedrapene i regjeringskvartalet og Utøya skjedde uten at Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) oppdaget ham eller satte navnet hans på en liste over mistenkelige individer.

PST-sjef Janne Kristiansen har uttalt i etterkant at selv ikke Stasi-Tyskland kunne avslørt Behring Breivik og at han verken var en del av et ekstermt miljø eller var i PSTs registre.

- Vi finner ikke hans navn noe annet sted. Han har levd et svært lovlydig liv - et dobbeltliv der han ikke har vært ekstrem utad eller kommet med voldelige uttalelser til andre. Hvis han skulle vært registrert hos oss måtte nesten hele Norge vært det, sa PST-sjef Janne Kristiansen til Dagbladet i går.

Ber om økte fullmakter Anders Behring Breivik hevder at han både planla og gjennomførte terroraksjonene alene, dermed er han en såkalt «soloterrorist». Med  dagens terrorlovgivning er det ikke ulovlig å planlegge terror, så lenge man gjør det alene - det vil si at man ikke inngår i et forbund med andre. Dermed begikk sannsynligvis ikke Behring Breivik noen lovbrudd før han begynte å lage gjødselsbomben som gikk av i regjeringskvartalet.

Hadde PST oppdaget ham på et tidligere tidspunkt, ville de heller ikke hatt hjemler til å overvåke ham eller gjennomføre ransaking på eiendommene hans, siden han arbeidet alene.

Janne Kristiansen ba i våres Justisdepartementet om å få en utvidelse av terrorlovgivningen, som gjør at også soloterrorister kan bli straffet på planleggingsstadiet. Dette på bakgrunn av en økende trussel fra terrorister som opererer alene.

En slik lovendring vil gi PST mulighet til blant annet hemmelig ransakning hos personer de mener utgjør en trussel alene.

Saken ligger fortsatt på bordet til Justisdepartementet som vurderer om den norske lovgivningen skal endres for å kriminalisere enkeltpersoner som planlegger terror.

- PST jukser Advokat Jon Wessel-Aas er styremedlem i Den internasjonale juristkommisjon, norsk avdeling og er engasjert i spørsmål om overvåking, menneskerettigheter og ytringsfrihet.

Wessel-Aas mener Janne Kristiansen møter seg selv i døra når hun sier at selv ikke Stasi-Tyskland hadde avslørt Anders Behring Breivik, samtidig som hun ber Justisdepartementet om å utvide terrorbestemmelsene til å omfatte det som i virkeligheten er enkeltpersoners egne tanker om å begå terro. Dette mener han er en tilnærmet umulighet, med mindre man kan lese folks tanker.

- Hvis man setter det hun sier nå i sammenheng med det hun har sagt tidligere om soloterrorister, møter hun seg selv i døra. Utvidede fullmakter kommer neppe til å føre til at noen blir straffedømt. Det eneste det innebærer er at PSTs mulighet til å overvåke befolkningen øker. Det er juks, PST får heller kalle en spade for en spade og si de ønsker å overvåke befolkningen mer generelt, sier Wessel-Aas til Dagbladet.

Jens Stoltenberg og flere andre toppolitikere var raskt ute etter angrepene i Oslo og på Utøya for å forsikre det norske folk om at svaret fra myndighetene ikke ville være et mer lukket samfunn.

ADVARER: Jon Wessel-Aas advarer mot at PST skal få økte fullmakter i etterkant av Anders Behring Breiviks angrep på Oslo og Utøya. Foto: Kyrre Lien / Scanpix .
ADVARER: Jon Wessel-Aas advarer mot at PST skal få økte fullmakter i etterkant av Anders Behring Breiviks angrep på Oslo og Utøya. Foto: Kyrre Lien / Scanpix . Vis mer

- Vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet. Men aldri naivitet, sa statsminister Jens Stoltenberg samme kveld som eksplosjonen i Regjeringskvartalet og massakren på Utøya.

- Ikke meningen å oppdage slike Jon Wessel-Aas frykter at det motsatte kan skje.

- Dette er en veldig god syretest på hvor myndighetene og samfunnet vårt står. De umiddelbare uttalelsene fra Stoltenberg om hvordan de skal møte dette er veldig flotte, men det er til en viss grad noe annet enn det de selv har gjort de siste fem-seks-sju åra. Det er ingen tvil om at det er lett å overbevise befolkningen om å skru til skruen litt til og skape en forestilling hos befolkningen om at man kan stanse denne type angrep i framtida med strengere lovgivning.

- Men man kan ikke løse dette problemet med politimetoder, og det er viktig at man ikke sier noe annet til befolkningen, sier Wessel-Aas.

Advokaten mener at i et fritt samfunn kan man ikke avsløre massemordere som Anders Behring Brevivik på planleggingsstadiet.

- Jeg synes ikke man kan klandre myndighetene eller andre for å ikke fange opp Behring Breivik, det er ikke meningen at man skal kunne fange opp en sånn fyr. Skal du stanse den type folk, som slik det ser ut opererer alene, må du ha et samfunn ingen vil ha, det er viktig å få fram.

Justisdepartementet ber om forståelse for at de ikke kan kommentere denne saken på nåværende tidspunkt.

- STØRRE ÅPENHET: Statsminister Jens Stoltenberg lovet større åpenhet i etterkant av terroranslaget. Foto: Cathal McNaughton/Reuters/Scanpix
- STØRRE ÅPENHET: Statsminister Jens Stoltenberg lovet større åpenhet i etterkant av terroranslaget. Foto: Cathal McNaughton/Reuters/Scanpix Vis mer