Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terroren sett fra innsiden

Statsadvokaten i New York har frigitt noen av de siste desperate telefonsamtalene fra innsiden av tvillingtårnene 11. september 2001.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens toårsdagen for tvillingtårnenes kollaps nærmer seg, har statsadvokaten besluttet å offentliggjøre 2000 utskrifter av telefonsamtaler tatt 11. september - dagen hele den vestlige verden ble snudd på hodet. Et lydopptak fra radiosambandet til brannmennene er også offentligjort.

BBC omtaler vitnesbyrdene som «stemmene som hjemsøker Amerika».

«Heather, det er meg, pappa. Jeg vet ikke om du ser på nyhetene. Vi har hatt en eksplosjon i WTC. Men jeg er ok. Konsentrér deg om skolen. Så snakker jeg med deg så snart jeg kan...jeg er glad i deg. Ha det.»

Fikk «pappa» ringt igjen?

Siste telefon hjem

Utskriftene vitner om hvordan horroren opplevdes fra innsiden. Mange er basert på noen av ofrenes aller siste og desperate telefonsamtaler hjem til sine kjære. Andre fra telefonsamtaler mellom overlevende og redningsmannskaper.

- Hvilke trapper tar vi?

spurte en mann som i 78. etasje i nordtårnet, etter at det første kaprede Boeing 767 eksploderte inn mellom 93. og 98. etasje. Han blir henvist til den nærmeste trappa, trappa med minst røyk.

- «Get out right now, right?»

- «Right, exactly».

En i 39. etterlyser informasjon. Og får til svar:

- Bare kom ned, alle - bare kom ned! Ta trappene, ikke heisen!

Flere av utskriftene vitner om de mange som trodde de hadde større sjanse for å overleve hvis de hoppet.

- Her har jeg flere titalls kropper, folk som bare hopper fra toppen av bygningen til ...

- Sir, hva har du hoppende fra bygningene?

- Mennesker - kroppene bare faller ned fra oven.

- Som å bli slått i ansiktet

Mange av de etterlatte reagerer kraftig på frigivelsen av dokumentene, og frykter at pressen skal fråtse i detaljer.

- For meg og barna er det som å bli slått i ansiktet med hendelsen på nytt, sier Leila Negron (36) som mistet ektemannen den dagen.

Andre mener offentliggjøringen er til det beste, og håper dokumentasjonen kan bidra til å belyse katastrofen som inntraff den klare høstdagen for to år siden. Lydbåndene er overlevert et statlig byrå, som blant annet skal forsøke å kartlegge effektiviteten i redningsarbeidet - hvordan og hvorfor tårnene kollapset. Les flere utdrag (Kilder:
BBC News Online
CNN.com)

HORROREN PÅ INNSIDEN: Minst 2 792 mennesker ble drept under terrorangrepet på World Trade Center 11. september 2001. En mengde utskrifter av telefonsamtaler tatt av kystvakta og ansatte i WTC vitner om hvordan folk opplevde katastofen fra innsiden. Frigivelsen av dokumentene kommer etter påtrykk fra media.