Terrorens ansikter

To antatte terrorister er utpekt som hovedmennene bak lørdagens bomber på Bali. De er skyldige inntil det motsatte er bevist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MERK DEG NAVNENE først som sist; Noordin Mohamed Top, alias «pengemannen» og Azahari bin Husin, kjent som «sprengningsmannen». De to får nå skylda for å ha drept minst 26 mennesker på Bali. Det tok bare noen timer fra terroraksjonene lørdag til bildene av de to ble spredt over hele verden. De er fra Malaysia, skal tilhøre den militante islamistgruppa Jemaah Islamiah og har vært ettersøkt av indonesisk politi siden 2002 da 202 mennesker ble drept av terrorbomber på Bali. Jemaah Islamiah knyttes til al-Qaida-nettverket.Azahari bin Husin (48) studerte til ingeniør i Australia før han tok en doktorgrad i Storbritannia i 1990. I 1999 skal han ha lært å lage bomber i den muslimskdominerte Mindanao-provinsen på Filippinene før han året etter fikk mer avansert bombeopplæring i Afghanistan. Han flyktet fra Malaysia etter 11. september 2001, da myndighetene i landet drev klappjakt på islamister.

NOORDIN MUHAMED TOP flyktet fra Malaysia samtidig med Azahari bin Husin, og de to dro til Indonesia. Noordin Muhamed Top skal være mannen som samler inn penger til Jemaah Islamiahs blodige aksjoner. Han skal også ha jobben med å overtale islamister til å bli selvmordsbombere, ifølge indonesisk politi.Leser vi gårsdagens nyhetsmeldinger, får vi vite at de to malaysierne påstås å stå bak både Bali-bombene i 2002, terroraksjonen mot Mariott Hotel i Jakarta i 2003 og angrepet mot Australias ambassade i den indonesiske hovedstaden året etter. I de fleste nyhetsmeldinger står det «påståtte» gjerningsmenn.Problemet er nemlig at både indonesiske og malaysiske myndigheter mangler avgjørende beviser mot de to. Som ellers i krigen mot terror, kjemper politi og etterretningsvesen mot usynlige fiender. Men terroren må ha et ansikt. Bin Laden var den overlegent største skurken før USA invaderte Irak. Så tok den mystiske jordaneren Abu Musab al-Zarqawi over mye av rollen, og han er nå utpekt som hovedmannen bak terroren og motstandskampen i Irak. Gruppa hans tar stadig på seg ansvaret for selvmordsaksjoner, kidnappinger og annen djevelskap i Irak, og medier og myndigheter hausser ham opp, både i Irak og i Vesten. Men vi vet ikke hva som er sant når det gjelder hans myteomspunne liv. Vi vet ikke engang om han er i live. Ifølge familien hans er han død.Noordin Muhamed Top og Azari bin Husin når neppe opp til bin Laden og Zarqawis nivå som hatede og beryktede terrorister. Men indonesiske myndigheter har to navn og to ansikter å knytte Bali-terroren til. Det hjelper godt - i hvert fall ser det ut som om det jobbes på spreng for å ta gjerningsmennene bak lørdagens udåd.

KAMPEN MOT internasjonal terror har fått mange tilbakeslag den siste tida, både i London, i Sharm el-Sheikh og på Bali. Det snakkes om at det må stå store og velfungerende organisasjoner bak mye av terroren, men man vet svært lite, både om gjerningsmenn og de som trekker i trådene. I Irak peker terrorister og mer tradisjonelle motstandskjempere nese av USAs president George W. Bush nesten daglig. Verken amerikansk etterretning eller internasjonale eksperter vet om motstandskampen styres av ei eller flere grupper. At «påståtte» terrorister arresteres i hopetall, fører ikke til færre terroraksjoner, tvert om.Hvor Noordin Muhamed Top og Azari bin Husin befinner seg, vet bare de sjøl og deres nærmeste kampfeller. De to har ifølge indonesisk politi vært i dekning i flere år og har leid seg billige leiligheter i tett befolkede områder - for raskt å kunne rømme gjennom trange bakgater, som det sies. Uansett om de er skyldige eller ikke, har de nok ikke planer om å vise seg for offentligheten i tida framover heller.

OM DE ALLEREDE er i gang med å planlegge nye terroraksjoner, vites naturligvis ikke. Men om ikke de gjør det, er andre militante islamske ekstremister ganske sikkert i gang med nye planer. Terroristene kan slå til hvor som helst og når som helst. Men de er altså usynlige - uansett hvor mange av terrorens ansikter vi får se.