Terrorens mål

Bombene i London har ekko i et skrift fra 1870-åras Russland

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke absolutt bekreftet, men alt tyder på at det var fanatiske, islamistiske grupperinger som sto bak bombene i London - som i Madrid for vel ett år siden. Terroren er kommet til Europa, eller rettere sagt: Den er kommet tilbake til Europa. For den har herjet her tidligere - og da tenker jeg ikke bare på IRAs eller ETAs terror, men på den terrorbølgen som startet i Russland for nærmere 150 år siden, som spredte seg til Paris og Wien, og som ebbet ut omkring første verdenskrig. Datidas terrorister kledde forklaringene på sine udåder i ord hentet fra det sosialistiske vokabularet. Nåtidas terrorister benytter en retorikk hentet fra den muslimske tradisjonen. Bak ordene aner vi likevel en verdens- og menneskeoppfatning som er så beslektet at den kan bringe oss på sporet av hva som driver også dagens terrorister.

Selv framstiller de moderne terroristene seg som overbeviste og strengt troende muslimer. De vil gjenopprette det kalifatet som i deres øyne eksisterte fra Profetens tid til Det ottomanske rikets undergang i 1924. Men vi skal legge merke til at i den grad vi kan ha noe begrep om hvilket samfunn islamistene vil innføre, likner det påfallende på Calvins kirkestyre, slik det utfoldet seg i Genève på midten av 1600-tallet. I all sitt ubehag er deres ideal med andre ord ikke så fjernt fra noe som også finnes innen den vestlige tradisjonen. Så er da også frihet det verste fanatikere vet, uansett hvilken retning de tilhører.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer