Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terrorens råskap

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meldingene om at to mentalt tilbakestående kvinner ble brukt som levende bomber under fredagens to terroraksjoner i Bagdad, har sjokkert en hel verden. Ifølge irakiske myndigheter led kvinnene av Downs syndrom. Den ene var kjent som tigger på al-Ghazl-markedet i den irakiske hovedstaden. Ingen mistenkte henne for å være en potensiell terrorist. Det var hun trolig heller ikke. Det er all grunn til å spørre seg om hun og den andre kvinnen, som bar dødelige eksplosiver på kroppen, i det hele tatt var klar over hva de var med på. Bombene var fjernkontrollerte og skal ha blitt utløst ved hjelp av mobiltelefon.

Som Dagbladet skrev i går, har en afghansk rettsmedisiner funnet ut at terrorgrupper i landet i økende grad bruker folk som enten har alvorlige sykdommer, fysiske handikap eller mentale lidelser, som levende bomber. Flere av de døde selvmordsbomberne rettsmedisineren har undersøkt, manglet en eller flere kroppsdeler før de sprengte seg sjøl i lufta. Noen led av kreft.

At syke mennesker med overlegg blir sendt i døden på en slik måte, viser at det knapt fins grenser for terroristers råskap. Dette er et kynisk spill med menneskeliv. De som står bak terroraksjonene, vet at en psykisk eller fysisk handikappet person vil ha lettere for å slippe unna årvåkne blikk og sikkerhetskontroller. Når terroristene i tillegg bruker kvinner, vet de at disse svært sjelden blir kroppsvisitert. Det er også relativt lett å skjule eksplosiver under en burka eller en abaya, de side klesplaggene som brukes av mange kvinner i Afghanistan og Irak.

Militante islamistiske grupper omtaler sine voldelige aksjoner som en del av den hellige krigen mot Vesten. Selv har de ment å finne støtte for sine handlinger i Koranen. Det er slike islamistgrupper som har begynt å bruke syke mennesker som levende bomber. Selv ikke de mest ekstreme tolkninger av Koranen vil gi noe grunnlag for å kunne forsvare en slik avskyelig praksis. Dette har ikke med religion, men med rein djevelskap å gjøre. Med sin råskap er enkelte terrorgrupper i ferd med å bli fullstendig isolerte og stigmatiserte. Det vil forhåpentligvis føre til mindre oppslutning blant potensielle støttespillere, men kan også gjøre gruppene mer desperate.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media