MANER TIL SAMHOLD: President Barack Obama holdt sin første tale etter bombene i Boston Marathon i Det hvite hus mandag kveld. (AP Photo/Charles Dharapak)
MANER TIL SAMHOLD: President Barack Obama holdt sin første tale etter bombene i Boston Marathon i Det hvite hus mandag kveld. (AP Photo/Charles Dharapak)Vis mer

Terrorens viktigste effekt er frykt

Da blir myndighetens budskap viktig, skriver Martine Aurdal om bombene i Boston.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da bombene smalt i Boston i går, ga de gjenlyd over hele USA - som frykten for terror på amerikansk jord. Bombene hevet sikkerheten i London, foran morgendagens Thatcher-begravelse og helgas London Marathon. Og de vekket til live grusomme traumer hos overlevende fra terroren på Utøya og i regjeringskvartalet. Vi andre kjente også på følelsen. Vi kjente den igjen. Følelsen av terror rammet bredt og umiddelbart.

Ennå vet vi ikke hvem som står bak angrepet som rammet på Patriot's Day, men vi vet at noen plasserte flere bomber nær målområdet til Boston Marathon. Vi vet at denne eller disse noen rammet uskyldige sivile som var samlet til folkefest rundt det mest prestisjefylte av verdens «fem store» maratonløp. Vi vet at bombene smalt som lyn fra klar himmel i en folkemengde samlet til idrettsfest. Slik er det ingen tvil om at både frykten og handlingen kvalifiserer til definisjonen av terror.

I sin tale til folket i går kveld brukte president Barack Obama likevel ikke begrepet. Han understreket at «vi vet ennå ikke hvem som har gjort dette eller hvorfor. Og ingen bør trekke noen forhastede konklusjoner.» Talen var nærmest et ekko av den Jens Stoltenberg holdt 22. juli 2011: «Vi vet ikke hvem som angrep oss, mye er fortsatt usikkert.»

Den viktigste effekten av terror er utrygghet. Myndighetenes viktigste oppgave er å sikre borgernes sikkerhet. Derfor får også slik terror politisk etterspill. Politiske ledere blir eller forblir ikke det hvis ikke velgerne tror at de vil og kan beskytte dem. Derfor var Stoltenberg også timer etter bomben i regjeringskvartalet tydelig i budskapet: «Vi skal finne de skyldige og holde dem ansvarlig.»

SAMME BUDSKAP: Statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget holdt sin første pressekonferanse timer etter terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. (Foto: Aleksander Andersen / Scanpix)
SAMME BUDSKAP: Statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget holdt sin første pressekonferanse timer etter terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. (Foto: Aleksander Andersen / Scanpix) Vis mer

Vi husker alle effekten av George W. Bushs tale om ondskapens akse i sin første tale om rikets tilstand etter 11. september 2001. Han la retorisk opp til en konfronterende linje som siden har ført til uro i forhold til USAs fiender over hele verden. Obama vil og må være mer forsiktig, men heller ikke han verken kan eller vil fravike det krystallklare, viktigste budskapet: «Vi skal finne ut hvem som gjorde dette, vi skal finne ut hvorfor de gjorde det. Ansvarlige individer, ansvarlige grupper vil få føle rettens fulle kraft.»

Vestlig etteretning famler i blinde når de nå skal lete etter den eller de skyldige bak angrepet i Boston. Den politiske motivasjonen bak bombing av mosjonister og glade innbyggere i Boston er vanskelig å se uten forklaring. Uansett er effekten frykt og forvirring, langt utenfor bombenes konkrete rekkevidde. Terroren rammer hardest når den treffer der vi ikke venter den. Da setter den både samfunnet og dettes ledere på prøve.

Obamas kanskje viktigste budskap var derfor det som skulle dempe dette: «Jeg er helt trygg på at innbyggerne i Boston vil holde sammen, ta vare på hverandre og gå videre som en stolt by. Når de gjør det, vil det amerikanske folket følge dem hvert steg på veien.» Det er et budskap vi kjenner igjen: «Vi er en liten, men stolt nasjon. Ingen skal skremme eller skyte oss til taushet. Ingen skal skremme oss fra å være Norge.»

Terrorister som ikke lykkes i å skape frykt, lykkes ikke. Nå står kampen mot frykten.

VIKTIG BUDSKAP: Nå står kampen mot frykten, skriver Martine Aurdal. (Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet)
VIKTIG BUDSKAP: Nå står kampen mot frykten, skriver Martine Aurdal. (Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet) Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.