77 BEGRAVELSER OG BISETTELSER: Mange har allerede tatt farvel med sine. Lista over de neste dagers begravelser og bisettelser er lang. Foto: HÅKON EIKESDAL
77 BEGRAVELSER OG BISETTELSER: Mange har allerede tatt farvel med sine. Lista over de neste dagers begravelser og bisettelser er lang. Foto: HÅKON EIKESDALVis mer

Terrorens vonde liste: I dag begraves 18 ofre

I morgen er lista enda lenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble raskt synlig hvor alvorlig og hardt terrorangrepet 22. juli rammet Norge.

Blomsterhavet har blitt fylt av farger, minneord og tårer.

Nå ser store deler av Norge det på en annen måte også, nå som begravelsene blir holdt.

- Mistet det umistelige Bare i dag gjennomføres det hele 18 begravelser og bisettelser som følge av terrorbomba i Oslo og massakren på Utøya, ifølge en oversikt NTB har hentet inn.

I morgen skal det sørges og minnes 31 steder.

Tirsdag deltok Jens Stoltenberg da Mona Abdinur ble stedt til hvile på det muslimske gravfeltet på Høybråten kirkegård i Oslo. I talen henvendte statsministeren seg til Monas mor.

- Du har mistet det umistelige. En kjær datter, et dyrebart barn. Du er mor. Jeg er far. Innerst i hjertet kjenner jeg din smerte og ditt savn. Intet ord i hele verden kan bringe Mona tilbake, men andre ord byr jeg deg. All varme i verden, all godhet som finnes, sa han.

Regjeringen og Arbeiderpartiet har uttrykt at de ønsker å være sammen med de rammede familiene i sorgprosessen.

Stor markering - Så langt det er mulig og de pårørende ønsker det, blir det deltakelse fra politisk nivå ved alle, sa statssekretær Inger-Anne Ravlum ved Statsministerens kontor til Aftenposten tidligere i uka.

DELTAR: Statsminister Jens Stoltenberg prioriterer å delta i så mange begravelser han har mulighet til. I går fulgte han Utøya-offer Håkon Ødegaard (17) til graven på Havstein kirkegård. Foto: JO STRAUBE
DELTAR: Statsminister Jens Stoltenberg prioriterer å delta i så mange begravelser han har mulighet til. I går fulgte han Utøya-offer Håkon Ødegaard (17) til graven på Havstein kirkegård. Foto: JO STRAUBE Vis mer

Ravlum forteller derimot Tønsbergs Blad at det ikke er mulig for dem å ha statsråder i alle begravelsene. Lista er for lang, og kabalen går ikke opp.

Det som skjedde 22. juli kommer aldri til å bli glemt og 21. august blir det nasjonal sørgedag i Norge.

Da blir det en ny stor markering i Oslo, i Spektrum, hvor pårørende, overlevende og personer fra ulike redningsetater vil være til stede. Dit kommer også hele kongefamilien.

Siste tåre er ikke felt.