Terrorfengslet knyttes til drept Bandidos-medlem

Nå vil PST gjennomgå flere uoppklarte skyteepisoder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) 28-åringen som i helgen ble fengslet for to uker etter terrorparagrafen, har status som siktet for et drapsforsøk i Askim. Det får Dagbladet.no bekreftet fra flere kilder med innsyn i etterforskningen.

- Jeg kan ikke kommentere denne saken, sier 28-åringens advokat Petar Sekulic til Dagbladet.no.

Men flere sentralt plasserte personer i etterforskningen bekrefter overfor Dagbladet.no at den terrorsiktede mannen er trukket inn som siktet i saken i Askim, der en dørvakt i fjor høst ble beskutt hjemme i familiens rekkehus.

Dagbladet kjenner til at PST nå gjennomgår flere uoppklarte skyteepisoder der de siktede i terroretterforskningen tidligere skal ha vært i politiets søkelys. Bruk av elektronisk alibi i flere av disse skyteepisodene skal stå sentralt i etterforskningen.

Blant skyteepisodene politiet nå vil se nærmere på er:

- Det synes min klient er helt i orden og frykter lite. Han har jo verdens beste alibi i at PST har hatt kontroll på ham døgnet rundt. Han er tidligere avhørt i mange slike episoder, men som vitne, sier den hovedsiktede 29-åringens avdokat John Christian Elden til Dagbladet.no.

Drapsforsøk

TERRORSIKTET: Den norsk-pakistanske 29-åringen (rød ramme t.v) og hans 28 år gamle kamerat (t.h) var begge i begravelsen til det drepte Bandidos-medlemmet Lennart Faugli i Trøgstad kirke. Nå er de varetektsfengslet, siktet for brudd på terrorparagrafen. Foto: DAGBLADET.NO
TERRORSIKTET: Den norsk-pakistanske 29-åringen (rød ramme t.v) og hans 28 år gamle kamerat (t.h) var begge i begravelsen til det drepte Bandidos-medlemmet Lennart Faugli i Trøgstad kirke. Nå er de varetektsfengslet, siktet for brudd på terrorparagrafen. Foto: DAGBLADET.NO Vis mer

23 skudd ble natt til onsdag 21. september avfyrt mot soveromsvinduet i andre etasje på rekkehuset, der Jan Ivar Ringstad (36) sov sammen med sin samboer og deres barn.

Bare tilfeldigheter hindret at noen ble drept, da flere av skuddene slo gjennom vinduene på rekkehusleiligheten.

Den tidligere dørvakten Ringstad ble fløyet til Ullevål universitetsykehus med skuddskader. Prosjektilet skiftet bane da det traff kroppen hans, lagde en 20 centimeter lang sårkanal i låret og måtte opereres ut.

Politiet har nå i over ett år etterforsket hendelsen som drapsforsøk.

Mercedes observert

28-åringen som i helgen ble fengslet etter terrorparagrafen i Oslo tingrett, skal blant annet knyttes til skyteepisoden i Askim gjennom en Mercedes observert på vei bort fra rekkehusleiligheten etter skytingen.

Etter at politiet oppsøkte 28-åringen hjemme for en samtale på vårparten i år, skal han ha ringt til andre personer og fortalt om politiets besøk. Etter det Dagbladet.no erfarer skal enkelte av disse samtalene ha vært fanget opp av politiet.

28-åringen er en nær venn av den siktede hovedmannen i terroretterforskningen i Oslo. 28-åringen ble selv varetektsfengslet i to uker, mistenkt for å ha planlagt terrorhandlinger mot den amerikanske og den israelske ambassaden i Oslo sammen med den 29 år gamle hovedmannen.

Terrorfengslet knyttes til drept Bandidos-medlem

Begge personene har hatt tett kontakt med MC-miljøet i Østfold.

Kriminelt miljø

Skytingen mot Ringstads hus i september i fjor, kom etter en langvarig konflikt med det tidligere drapsdømte Bandidos-medlemmet Lennart Faugli (31) i Mysen. Den tidligere dørvakten skal ha vært overbevist om at et kriminelt miljø stod bak, og at skuddene var gjengjeldelse for den massive volden han påførte 31-åringen utenfor puben da han var dørvakt.

Umiddelbart etter skuddene mot rekkehuset, ble Ringstad flyttet til hemmelig sted under politibeskyttelse.

Etter fem måneder i frykt for eget liv, ble den tidligere dørvakten 13. mars i år drapsmann.

På parkeringsplassen utenfor Heggen og Frøland tingrett skjøt han 14 skudd mot Faugli, som var iført håndjern og eskortert av to uniformerte politifolk på vei tilbake til fengsel etter et rettsmøte. Tre av skuddene traff Faugli i hodet, fem i bryst og overarm og tre i bekkenregionen.

Både den angivelige hovedmannen i terrorsaken og hans 28 år gamle kamerat var tilstede i begravelsen i Trøgstad kirke ni dager senere. Nå mener politiet å kunne knytte én av dem til opptrappingen av konflikten som utløste drapet.

Samme våpen

Våpenet som ble brukt i Askim skal være det samme som i januar i år ble brukt da 23 skudd mot soveromsveggen til en familie på Kolsås i Bærum. Tekniske undersøkelser Kripos har foretatt viser at skuddene med stor sannsynlighet stammer fra samme våpen.