Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terrorforsker mener Trumps forbud hjelper IS og Al-Qaida

- Ekstremt kontraproduktivt, sier Magnus Ranstorp om USAs innreisenekt.

MENER TRUMP TAR FEIL: Terrorforsker Magnus Ranstorp har liten tro på Donald Trumps innreiseforbud. Foto: Olivier Douliery / Pool via CNP/NTB Scanpix
MENER TRUMP TAR FEIL: Terrorforsker Magnus Ranstorp har liten tro på Donald Trumps innreiseforbud. Foto: Olivier Douliery / Pool via CNP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald J. Trumps nye innreiseforbud for statsborgere fra Iran, Irak, Syria, Sudan, Somalia, Libya og Jemen har trådt i kraft.

Fra offentlig hold er formålet med vedtaket å «holde radikale, islamistiske terrorister» utenfor USA, ifølge NTB.

- Det fungerer veldig fint, sa presidenten lørdag om den nye innvandringspolitikken.

Terrorforsker Magnus Ranstorp ved Forsvarshögskolan er av en helt annen oppfatning.

Overfor Dagbladet omtaler den svenske terrorforskeren innreiseforbudet som «ekstremt kontraproduktivt».

- Det leder til økt anti-amerikanisme, samtidig som det styrker IS og Al-Qaida sitt narrativ om Vestens krig mot islam. Det er et av de mest kontraproduktive tiltakene de kunne ha gjort, sier Ranstorp.

Tror Trump hjelper terroristene

Ranstorp mener at Trumps avgjørelse vil gjøre det lettere for IS å rekruttere. Dette ikke minst blant andre- og tredjegenerasjonsinnvandrere i USA.

Samtidig legger han vekt på at USA allerede har gode prosedyrer for å hindre terrorister i å ankomme landet.

- I Europa kommer de inn med falske pass. Det har å gjøre med avstanden og geografiske forhold. I USA kan du ikke sette deg på et fly uten å bli grundig undersøkt, sier terrorforskeren og legger til:

- Terroristene reiser ikke inn på den måten.

HARDT UT: I et intervju med Fox News-profil Sean Hannity, snakket Trump om USAs innvandringspolitikk, Madonnas uttalelser og IS. Video: AP Vis mer

Viser til skrekkteori

Ifølge Ranstorp hadde ekstra grundige bakgrunnsundersøkelser vært en bedre løsning enn innreiseforbudet.

Istedet har USA valgt en løsning svensken mener nærmest virkeliggjør Samuel P. Huntingtons «Clash of Civilizations»-hypotese fra 1993.

Den amerikanske statsviteren mente at framtidas konflikter ikke ville være mellom nasjoner. Istedet kom rene sivilisasjonskriger til å bli utløst av religion og kulturelle ulikheter.

Mener Trump unngår Tyrkia

Ranstorp reagerer også på utplukkingen gjort av amerikanske myndigheter.

Han mener det er underlig at USA har unngått land som Tyrkia, Saudi-Arabia og Egypt.

- Dette er land Trump har interesser i. Hvis han først skulle plukket ut land på denne måten, kunne han også ha tatt med Nigeria, Afghanistan og Pakistan, sier Magnus Ranstorp til Dagbladet.

Merkel reagerer

USAs seneste tiltak mot terror kommer etter en valgkamp der Donald J. Trump snakket varmt om strengere grensekontroll.

Det falt i god jord hos de som stemte han inn i Det hvite hus. Nå reagerer flere framstående politikere sterkt på hans seneste tiltak.

- Det kan ikke rettferdiggjøres å mistenkeliggjøre enkeltgrupper eller trosretninger for å bekjempe terrorisme, sier Tysklands forbundskansler Angela Merkel, ifølge Sky News.

Manglende May-støtte

Heller ikke Theresa May, som har spådd et svært godt samarbeid mellom Storbritannia og Trumps USA, er positiv.

SPØKEFULL: Den amerikanske presidenten Donald Trump og Storbritannias statsminister Theresa May holdt for første gang en pressekonferanse i Washington fredag. Video: CNN. Vis mer Vis mer

Rett etter midnatt la May ut en melding hvor hun understreket at hun ikke var enig i Trumps avgjørelse.

Dette etter at hun først hadde sagt at «innvandringspolitikken til USA er en sak for amerikanske myndigheter, på samme måte som vår innvandringspolitikk bør bli bestemt av vår regjering».

Kritisk Brende

Fra norsk hold kalte utenriksminister Børge Brende USAs beslutning om å stoppe sitt program for bosetting «sterkt beklagelig».

Trump har besluttet å nekte adgang til USA for en periode på 120 dager. Forbudet for syriske flyktninger gjelder på ubestemt tid, skriver NTB.

- Norge er helt klar på at flyktninger må behandles likt uavhengig av religion, nasjonalitet og hudfarge. Jeg er bekymret for de siste dagers beslutninger og signaler fra Trump-administrasjonen. Vi har en plikt og et ansvar for å beskytte mennesker på flukt, sier Brende overfor nyhetsbyrået.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media