TO AV FEM: Dette er angivelig to av fem gjerningspersoner bak Dhaka-terroren. De skal være en del av den lokale ekstremistgruppa Jamaeytul Mujahdeen Bangladesh (JMB), men bildene av dem er publisert i IS-kanaler. Det forteller terrorforsker Lars Gule at de er på en eller annen måte tilknyttet IS, selv om myndighetene i Bangladesh nekter for det. 
TO AV FEM: Dette er angivelig to av fem gjerningspersoner bak Dhaka-terroren. De skal være en del av den lokale ekstremistgruppa Jamaeytul Mujahdeen Bangladesh (JMB), men bildene av dem er publisert i IS-kanaler. Det forteller terrorforsker Lars Gule at de er på en eller annen måte tilknyttet IS, selv om myndighetene i Bangladesh nekter for det. Vis mer

Terrorforsker om propaganda-bildene fra IS etter Dhaka-terroren: - Et bevis på at det var en lokal gruppering bak

Men Lars Gule mener de har hatt IS-tilknytning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kjølvannet av terroren som rammet Bangladeshs hovedstad Dhaka fredag, har terrororganisasjonen IS rykket ut og påtatt seg ansvaret.

Restauranten hvor over 30 personer ble tatt som gisler, ligger i bydelen Gulshan, et område hvor det også ligger flere ambassader.

Etter et ti timer langt gisseldrama, stormet kommandosoldater restauranten. 13 gisler ble reddet ut i live.

Lørdag sa imidlertid myndighetene i landet at det var en lokal ekstremistisk gruppe kalt Jamaeytul Mujahdeen Bangladesh (JMB) som sto bak terroren, ikke IS.

Terroren krevde minst 22 menneskeliv, hvorav to var politimenn som ble drept i skuddvekslingen mellom gisseltakerne og politiet.

GISSELDRAMA: I ti timer ble over 30 personer holdt som gisler i Dhaka før kommandosoldater stormet restauranten. Foto: NTB Scanpix
GISSELDRAMA: I ti timer ble over 30 personer holdt som gisler i Dhaka før kommandosoldater stormet restauranten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Myndighetene har kanskje rett, men forteller ikke hele sannheten, mener terrorforsker og førsteamanuensis Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Gule mener bildene som IS har publisert i etterkant av den dødelige gisselaksjonen beviser trolig to ting:

  • At IS i større eller mindre grad har spilt en rolle i aksjonen fordi bildene er publisert på kjente IS-tilknyttede kontoer på sosiale medier.
  • At den lokale gruppa sto fysisk bak angrepene, men har delt bilder og informasjon med IS.

Viser terroristene

IS publiserte i går bilder av alle de angivelige gjerningspersonene bak terrorangrepet. Til forskjell fra andre bilder IS har publisert av terrorister etter en gjennomført terroraksjon, er det én ting som er iøynefallende: alle smiler bredt.

Noen har tolket dette som en endring i propagandastrategien til IS. Gule mener imidlertid at det er det fremste beviset på at det var den lokale terrorgruppa som utførte angrepet.

FORSKER: Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORSKER: Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- At de smiler på bildene forteller meg at det ikke var IS som hadde regien når bildene ble tatt, sier Gule og poengterer at propagandaen IS vanligvis spyr ut er av en mye mer brutal karakter.

- Det kan tyde på at IS ikke har hatt noen på stedet, men det får etterforskningen vise, sier Gule.

- Et uttrykk for styrke

Han er overbevist om at den lokale terrorgruppa JMB i større eller mindre grad har et forhold til IS. Ofte skal det ikke mye til før IS tar på seg ansvaret for en terroraksjon, ifølge terrorforskeren.

- Det er viktig for IS å påta seg ansvaret for slike aksjoner. Tankegangen er at de på den måten demonstrerer at de har mange medlemmer eller sympatisører verden over. Det blir igjen et uttrykk for styrke. Noen ganger er det opportunistisk, og det skal ikke mer til enn at terrorgruppa som fysisk har utført et terrorangrep sverger eller uttrykker troskap til IS eller Abu Bakr al-Baghdadi (IS' øverste leder, journ. anm.), sier Gule.

ANGIVELIGE GJERNINGSPERSONER: IS har publisert bilder av de som angivelig som skal stå bak terrorangrepet i Dhaka på fredag. Her er fire av fem. 
ANGIVELIGE GJERNINGSPERSONER: IS har publisert bilder av de som angivelig som skal stå bak terrorangrepet i Dhaka på fredag. Her er fire av fem.  Vis mer

Likevel har innenriksminister Asaduzzaman Khan i Bangladesh gått ut og bastant avkreftet at IS hadde noen forbindelse med JMB. Spørsmålet blir da hvordan Bangladesh har valgt å definere en forbindelse, påpeker terrorforskeren.

- Myndighetene har jo ordene i behold såfremt en IS-offiser ikke har vært i Bangladesh og instruert disse gjerningspersonene, men det er jo en tilknytning her, slår Gule fast.

- Søkt mer oppmerksomhet

Størrelsen på terroraksjonen tilsier også at IS har hatt en finger med i spillet, mener forskeren.

- Et større angrep hvor utenlandske gisler var involert, sier meg at de har søkt mer opperksomhet. Det kan være en indikasjon på at IS har hatt litt mer med dette å gjøre, sier han.

Hvorfor Bangladesh har gått såpass bastant ut og avkreftet at det er noen IS-link, handler trolig om at myndighetene i landet har et behov for å gi uttrykk for at de har kontroll.

- Dette handler om sikkerhet. Det er ille nok med lokale terrorister, men hvis de har internasjonale forbindelser, svekker det innbyggernes inntrykk av at myndighetene har kontroll, sier Gule.