Terrorforsker om propaganda-bildene fra IS etter Dhaka-terroren: - Et bevis på at det var en lokal gruppering bak

Men Lars Gule mener de har hatt IS-tilknytning.

TO AV FEM: Dette er angivelig to av fem gjerningspersoner bak Dhaka-terroren. De skal være en del av den lokale ekstremistgruppa Jamaeytul Mujahdeen Bangladesh (JMB), men bildene av dem er publisert i IS-kanaler. Det forteller terrorforsker Lars Gule at de er på en eller annen måte tilknyttet IS, selv om myndighetene i Bangladesh nekter for det. 
TO AV FEM: Dette er angivelig to av fem gjerningspersoner bak Dhaka-terroren. De skal være en del av den lokale ekstremistgruppa Jamaeytul Mujahdeen Bangladesh (JMB), men bildene av dem er publisert i IS-kanaler. Det forteller terrorforsker Lars Gule at de er på en eller annen måte tilknyttet IS, selv om myndighetene i Bangladesh nekter for det.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I kjølvannet av terroren som rammet Bangladeshs hovedstad Dhaka fredag, har terrororganisasjonen IS rykket ut og påtatt seg ansvaret.

Restauranten hvor over 30 personer ble tatt som gisler, ligger i bydelen Gulshan, et område hvor det også ligger flere ambassader.

Etter et ti timer langt gisseldrama, stormet kommandosoldater restauranten. 13 gisler ble reddet ut i live.

Lørdag sa imidlertid myndighetene i landet at det var en lokal ekstremistisk gruppe kalt Jamaeytul Mujahdeen Bangladesh (JMB) som sto bak terroren, ikke IS.

Terroren krevde minst 22 menneskeliv, hvorav to var politimenn som ble drept i skuddvekslingen mellom gisseltakerne og politiet.

Myndighetene har kanskje rett, men forteller ikke hele sannheten, mener terrorforsker og førsteamanuensis Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Gule mener bildene som IS har publisert i etterkant av den dødelige gisselaksjonen beviser trolig to ting:

  • At IS i større eller mindre grad har spilt en rolle i aksjonen fordi bildene er publisert på kjente IS-tilknyttede kontoer på sosiale medier.
  • At den lokale gruppa sto fysisk bak angrepene, men har delt bilder og informasjon med IS.

Viser terroristene

IS publiserte i går bilder av alle de angivelige gjerningspersonene bak terrorangrepet. Til forskjell fra andre bilder IS har publisert av terrorister etter en gjennomført terroraksjon, er det én ting som er iøynefallende: alle smiler bredt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer