Terrorfrykt etter atomtyveri

Frykten brer seg etter at tyver fikk med seg store mengder radioaktivt materiale fra et amerikansk oljeletingsfirma i Nigeria. USA frykter at terrorister står bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halliburton er verdens nest største oljeletingsfirma, USAs visepresident Dick Cheney har vært styreformann. Derfor er skandalen ekstra stor når tyver har klart å stjele rundt en 200 kilos boks med radioaktivt materiale fra Halliburtons avdeling i Nigeria.

Skitten bombe

Både nigerianske myndigheter og det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) frykter at materialet vil bli brukt i en såkalt skitten bombe. Dersom materialet kombineres med en kilo TNT og eksploderer kan store områder ødelegges. Skitne bomber kan ødelegge store områder med radioaktiv stråling.

Materialet ble oppbevart i en container som veier rundt 200 kilo og er like stor som en motorblokk for en personbil. Hverken Halliburton eller nigerianske myndigheter vet hvordan materialet kan ha forsvunnet.

- Vi etterforsker nå situasjonen. Dette materialet er brukt i verktøy vi bruker for å undersøke bore-hull, sier en talsmann for selskapet ifølge CNN.

Tyveriet skjedde mellom de to nigerianske byene Wari og Port Harcourt i Nigerdeltaet. Dette er hjertet av Nigerias oljeområde.

Aldri brukt

Frykten for skitne bomber kan synes overdreven, det er foreløpig aldri registrert angrep med slike våpen. Men ifølge en FN-rapport har Irak testet ut en dummy av en slik bombe allerede i 1987. Bomben de prøvde var uten radioaktivt materiale. I FN-rapporten hevdes det at Irak oppga prosjektet fordi strålingen ikke var dødelig nok, ifølge ABC News.

Men det fins flere eksempler på hvor skadelig en skitten bombe kan være. I 1987 lakk rundt 100 gram radioaktivt pulver fra en utbrukt radiologmaskin i Brasil. Fire mennesker døde, 60 ble sendt på sykehus og flere tusen utsatt for stråling.

Frykten er at terrorister skal sprenge en skitten bombe i en storby. Det vil føre til at store områder bli ubeboelige i tillegg til skadde og døde.

<B>SKITNE BOMBER: Skitne bomber er en betegnelse med bomber som blir tilført radioaktivt materiale. Det er ikke snakk om atombomber, men om vanlig sprengstoff som sprer radioaktivt materiale.