Terrorfrykt etter spanske bombefunn

Spanske myndigheter frykter en blodig julehilsen fra den baskiske terrororganisasjonen ETA: For andre gang på få dager ble det i går avslørt en varebil fullastet med eksplosiver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrorfrykten griper om seg etter at en varebil med 750 kilo eksplosiver i går ble funnet forlatt ved et hotell i byen Alhame de Aragsn, nordøst i Spania. Bilen ble oppdaget bare få kilometer fra stedet der en mann ble arrestert mandag i et liknende kjøretøy med nesten 950 kilo sprengstoff.

Politiet tror eksplosivene skulle brukes av den militante baskiske separatistgruppen ETA. For bare tre uker siden avsluttet ETA en 14 måneder lang våpenhvile.

Begge varebilene hadde falske skilter, og politiet tror de kom kjørende sammen fra Frankrike. Den andre bilføreren har trolig rukket å stikke av da kompanjongen ble arrestert i en rutinekontroll.

Til Madrid

Varebilene var på vei til Madrid, og kjørte i følge med en personbil som holdt utkikk. Det skal ha vært radiokontakt mellom de tre kjøretøyene, og personbilen ble seinere funnet forlatt under ei bru.

Det er uklart hva som var terrormålet, men enkelte mener hensikten var å sprenge en høyprofilert bygning i hovedstaden i løpet av julehelga.

ETA avsluttet våpenhvilen 3. desember fordi organisasjonen ikke var fornøyd med framgangen i fredsprosessen. Det har vært ventet at ETA skulle slå til igjen, men det uhyggelige innholdet i de to varebilene overgår de verste forestillingene om hva ETA planlegger.

Dersom bare en av billastene hadde eksplodert, ville det vært den største bomben fra ETA-hold noensinne. Terroranslaget ville trolig blitt et makabert høydepunkt i ETAs 30 år lange væpnede kamp som til nå har kostet 800 mennesker livet.

Bombene klare

Politiet i Sør-Frankrike mener bilene er stjålet der, og leter nå etter ETAs franske baser hvor bombene kan ha blitt framstilt.

Eksplosivene var ferdig utstyrt og i praksis klare til å detoneres. Begge bombene var forhåndsinnstilt til klokka 19.56. Sprengstoffet lå i metallbokser og skulle gå av inne i varebilene.

Politiet har foretatt en kontrollert sprengning av begge varebilene.