Terrorfrykt før fotball-VM

LONDON/PARIS (Dagbladet): Terrorangsten foran fotball-VM øker. Interpol har slått alarm, og politiet frykter at islamske terrorister planlegger en større bombeaksjon mot en eller flere VM-kamper i Frankrike til sommeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet stormet 5. mars flere hus i Brussel, og sju menn ble arrestert etter en skuddveksling. Flere av de arresterte kom fra skandinaviske land.

Fra norsk overvåkingspoliti og kilder i Belgia får Dagbladet opplyst at terroristene i Brussel ikke har forbindelser til miljøer eller personer i Norge. Flere av de arresterte i Belgia kom imidlertid fra Danmark og Sverige.

Slår alarm

Interpol har slått alarm etter at belgisk politi fant brosjyrer for VM i Frankrike, flytende sprengstoff, flere håndvåpen og pengesummer tilsvarende 120000 kroner under aksjonen i flere hus i Brussel.

I går benektet belgiske myndigheter at det var snakk om forberedelser til et VM-attentat. Interpol-kilder frykter imidlertid at fotball-VM var målet og at faren ikke er over.

Belgisk politi arresterte blant andre terroristen Farid Melouk (33) etter en skuddveksling. Melouk medvirket i en serie terrorangrep i Frankrike i 1995, der sju døde og 180 ble skadd.

Det er støttegruppen for den algeriske terrorbevegelsen GIA som nå rulles opp. GIA har hvilende celler i Sverige og Danmark.

Fare for aksjoner

Direktør Raymond Kendall i Interpol sier til The Sunday Times at de arresterte sannsynligvis tilhører en støttegruppe, og at de som planlegger og skal gjennomføre en eventuell aksjon ennå ikke er arrestert.

- Dette gjør at faren for aksjoner fortsatt er stor, sier direktør Raymond Kendall.

Fanatisk

Gruppen som ble arrestert i Brussel kom til den belgiske hovedstaden flere måneder før politiaksjonen. Flere kom fra Danmark og Sverige.

Blant de arresterte er det en person med svensk statsborgerskap og to med dansk.
Alle tre er av nordafrikansk opprinnelse.

Roland Jacquard, en fransk terrorekspert, sier til den britiske søndagsavisa at VM kan være en anledning som disse terroristene kan finne aktuell for aksjoner.

- Menneskene som er arrestert tilhører en gruppe algeriske terrorister som ledes av Hassan Hattab. Denne gruppen er fanatisk, og de er plukket ut for å slåss i Europa, sier Jacquard.

Hassan Hattab er en av GIAs fremste militære ledere.

I forrige uke ble politi og overvåkingspoliti fra sju land orientert om funnene og aksjonen i Belgia. Disse landene har laget et nettverk, og skal etterforske GIA-planene sammen.

Passende anledning


- Man trenger ikke å være ekspert på terrorisme for å skjønne at VM i fotball er en passende anledning for slike grupper, sier dommer Christian Velkeneer, som leder etterforskningen i Belgia.
Men påtalemakten i Belgia tolker situasjonen annerledes. Ifølge Bhrangere Haegeman ved statsadvokatens kontor i Brussel, var brosjyrene rene turistbrosjyrer.

- Ingenting tyder på at et attentat mot VM i fotball var under forberedelse.

TERRORIST: Farid Melouk er arrestert i Belgia.