PÅGREPET: Her, på Holloway Road i Nord-London, ble 19-åringen pågrepet. Foto: NTB scanpix
PÅGREPET: Her, på Holloway Road i Nord-London, ble 19-åringen pågrepet. Foto: NTB scanpixVis mer

Politiet frykter kobling til ekstrem islamisme

Terrorfrykt i London: Bombe funnet på T-banen

Én mann er arrestert. Motiv foreløpig uklart. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i London har avdekket et planlagt terrorangrep mot T-banen i den britiske hovedstaden. Samtidig er trusselnivået på undergrunnen økt til «betydelig»

Det er The Telegraph som melder om bombefunnet, som fant sted torsdag. Én mann er arrestert, men hans tilknytning til bomben skal foreløpig være uklar. Mannen ble pågrepet rundt lunsjtider fredag.

Ifølge The Guardian var bomben hjemmelaget, og relativt lite sofistikert.

Uklart motiv

The Telegraph kom over bombeforsøket gjennom en beskjed sendt ut til den delen av britisk militærpersonell som advares når det fryktes at et terrorangrep kan være nært forestående. Britiske sikkerhetsmyndigheter kan per nå ikke utelukke at flere eksplosiver er plassert på metroen, ifølge The Telegraph.

«Økningen i trusselnivået er et svar på funnet av det som mistenkes å være et eksplosiv på T-banen i går», heter det i skrivet The Telegraph fikk tilgang på.

«Det er uklart hvem som plasserte gjenstanden og hva deres motiv for dette var. Derfor er det mulig at gjerningsmannen kan forsøke å plassere ytterligere gjenstander. Trusselnivået vurderes fortløpende etterhvert som mer informasjon blir tilgjengelig», heter det videre i skrivet.

19-åring pågrepet

Bomben skal ha blitt funnet på en T-bane-vogn i North Greenwich, og anti-terrorpolitiet pågrep senere en 19 år gammel mann. Det er foreløpig uklart om dette var mannen som faktisk plasserte eksplosivene i undergrunnen. 19-åringen har nå status som mistenkt. Ifølge vitner ventet politiet på mannen, og pågrep ham i nærheten av London Metropolitan University.

The Guardian skriver at politiet mistenker koblinger til ekstrem islamisme. London-politiet benyttet elektrosjokkpistol for å få kontroll på den pågrepne mannen.

Ifølge det interne skrivet kommer politiet i London nå til å øke tilstedeværelsen på T-banen og sikkerhetsrutinene vil bli skjerpet i dagene som kommer.

Det er 11 år siden terrorangrepet mot T-banen i London den 7. juli 2005. Angrepet kostet 52 mennesker livet.