Terrorfrykt i Milano

Voldsomme flammer og svart røyk sto ut av Milanos høyeste bygning litt før seks torsdag kveld. Et småfly hadde truffet bygningen ved 25. etasje, og angsten for et terrorangrep bredte seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Eksplosjonen kunne høres over hele byen, og vi så en voldsom røyksøyle stige til værs, fortalte et øyenvitne. I den italienske millionbyen og forretningshovedstaden bredte panikken seg den første timen etter at flyet traff skyskraperen.

- Som 11. september i New York, var første TV-kommentar direkte fra stedet, med ulende sirener fra brannbiler og sykebiler som lydkulisser.

Bygningen er den høyeste i Milano

Pirellitårnet huser blant annet den regionale regjeringen i Lombardia, og er rett ved siden av byens hovedjernbanestasjon, skriver BBC.

Luftrommet over Milano ble sperret for flytrafikk, og luftforsvaret ble satt i beredskap som sikkerhetstiltak. Børsen i Milano stanset all omsetning av verdipapirer og stengte dørene. Børsene i New York og europeiske byer stupte. Regjeringen i Roma ble kalt sammen til krisemøte, og statsminister Berlusconi satte kursen hjem fra Bulgaria.

At et fly skulle ramme Milanos høyeste bygning, en av de høyeste bygningene i Europa, på en lys og fin vårkveld, virket ganske usannsynlig.

- Helt klart ulykke

Men innen en time ble det kjent at flygeren av et småfly kort før kollisjonen hadde sendt SOS og meldt til kontrolltårnet at flyet hans hadde tekniske problemer.

Innenriksminister Claudio Scajola slo fast at kollisjonen med skyskraperen høyst sannsynlig var en ulykke, og ikke et terrorangrep. Luftfartsmyndigheten bekreftet klokka 20 om kvelden at kollisjonen «helt klart» var en ulykke, selv om etterforskerne ikke utelukket at kollisjonen kunne være terrorangrep eller et selvmord.

Meldingen beroliget først og fremst børsene, der fallet stoppet, og handelen økte på igjen.

Flygeren av den enmotors Piper-maskinen omkom sammen med minst tre andre mennesker i eller ved bygningen, som er et landemerke i metall og glass i den moderne italienske byen. Rundt 30 ble brakt til sykehus med skader.

Flyet kolliderte med skyskraperen like før klokka 18, noe som kan ha spart mange liv. Så sent på kvelden vil de aller fleste som arbeider i bygningen, ha gått hjem, sier flere kilder. 1.200 mennesker arbeider der til vanlig.

Øyenvitne

Den svenske frilansjournalisten Lars Truedsson opplevde ulykken på nært hold. Han var på gjennomreise i Milano torsdag kveld.

- Vi var på vei til sentralstasjonen da vi hørte et kraftig smell, og så et til. Det andre kan ha vært ekko. Folk styrtet bort fra Pirelli-huset, og vi begynte også å løpe, sier Truedsson til nyhetsbyrået TT.

Det hørtes også flere smell som fra automatild. Lars Truedsson tror det må ha vært glassruter i sentralstasjonen som ble ødelagt av trykkbølgen fra eksplosjonen.

- Da det ble stille begynte folk å gå dit igjen, og også vi. Da så vi et direkte hull i skyskraperen. Det ser jo ut som New York, det er første tanken, sa han.

Det var ingen spor etter flyet, men bakken var dekket av glass og papir.

- Det var utrolig mye papir i luften, sa svensken.

Symbol

Pirelli-tårnet er et symbol på Italias økonomiske gjenoppbygging etter krigen. Men selv om det ble planlagt og bygd for dekkprodusenten Pirelli på 50-tallet, er det ikke industri eller finans men fylkesadministrasjon og lokalpolitikere som bruker bygningen i dag.

Flygeren hadde tatt av fra Locarno sør i Sveits ved 17-tida med kurs for Linate-flyplassen utenfor Milano, og meldte fra til tårnet der at han hadde problemer kort før det lille enmotorsflyet rammet 25. etasje i den 32 etasjer høye bygningen.

  • Eksportrådet kjenner ikke til at norske firmaer holder til i Pirellibygningen. Eksportrådets utsending, Rolf Almklov, opplyser til NTB at flere norske firmaer er etablert i Milano, men de er lokalisert andre steder i byen. (NTB)
TRE DØDE: foreløpig er det bekreftet at tre mennesker er døde etter at et Piper småfly traff Pirelli-tårnet i Milano i ettermiddag.
STORE ØDELEGGELSER: Bygningen står, men ødeleggelsene er store.
BRANN: Det brenner i flere etasjer i Pirelli-bygningen i Milano etter flykrasjet.
DØDE: Det er uvisst hvor mange som har mistet livet etter flyulykken i Milano.