Terrorfrykt i Pakistan

Nordmannen Odd Bratlie (46) er fortsatt i Peshawar etter at vel 50 andre utenlandske hjelpearbeidere ble evakuert på grunn av terrorfrykt natt til i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Forholdene har vært rolige det siste døgnet. Men en forutsetning for å være her nå er at jeg ikke kan gå ut, sier Bratlie til Dagbladet.

Han leder Afghanistankomiteen i Norges arbeid i Kabul, men måtte reise til Peshawar i Pakistan torsdag, etter at muslimske grupper hadde truet med å angripe utenlandske hjelpearbeidere. Det amerikanske rakettangrepet torsdag kveld førte til at FN anbefalte at hjelpearbeiderne også burde evakuere Peshawar. Odd Bratlie valgte likevel å bli igjen.

- Jeg føler meg ikke spesielt modig. Det er ikke noen spesielt hatsk stemning mot utlendinger, sier Bratlie.
To europeiske FN-medarbeidere ble i går likevel skutt og såret i Kabul.

Ødeleggende

Plassjef i den norske afhanistankomiteen, Oddvin Forbord, reiste fra Peshawar natt til i går sammen med kona si, Natalie, og to barn. Med i konvoien var kollegaen Geir Rødven og Torild Borud fra Kirkens Nødhjelp. Rundt 60 utlendinger var med i bilkonvoien, som ble eskortert av pakistansk politi.

- Det amerikanske angrepet er veldig skadelig for forholdet vårt til befolkningen i Afghanistan. I tida framover vil det også være en sikkerhetsrisiko ved å sende nordmenn og andre inn i landet, sier Forbord.

Trygt

Ifølge chargé d'affaires Alf Inge Ramslien ved ambassaden i Islamabad er stemningen rolig i den pakistanske hovedstaden.

- Det er ingen grunn til engstelse. Under fredagsbønnen i går kom det voldsomme utfall mot USA i flere moskeer, men ikke trusler mot utlendinger. Vi anbefaler nordmenn å holde en lav profil, men ser det ikke som nødvendig at de må evakuere, sier Ramslien.