Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terrorfrykt i Sverige: - Lederen for de seks terrormistenkte står IS-lederen nær

Ifølge Reuters skal mannen stå nær den kjente IS-skikkelsen Abu Bakr al-Baghdadi.

IS-LEDER: Lederen for de seks mennene som mistenkes for å planlegge et terrorangrep i Sverige, skal være en erfaren militant, ifølge Reuters. Han skal ha stått tidligere al-Qaida leder Abu Musab al-Zarqawi nær, og står også nåværende IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi nær, sier den irakiske etterretningskilden til Reuters. Her er al-Baghdadi avbildet. Foto: AP Photo/Militant video/ NTB Scanpix
IS-LEDER: Lederen for de seks mennene som mistenkes for å planlegge et terrorangrep i Sverige, skal være en erfaren militant, ifølge Reuters. Han skal ha stått tidligere al-Qaida leder Abu Musab al-Zarqawi nær, og står også nåværende IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi nær, sier den irakiske etterretningskilden til Reuters. Her er al-Baghdadi avbildet. Foto: AP Photo/Militant video/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag meldte Expressen og Aftonbladet at det svenske sikkerhetspolitiet har mottatt informasjon om et mulig terrorangrep rettet mot hovedstaden Stockholm og at sju eller åtte IS-terrorister har tatt seg over grensa til Sverige.

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo skal etter det Aftonbladet erfarer ha satt krisestab etter å ha mottatt informasjon om en terrortrussel mot Sverige.

Ifølge Expressen har Säpo fått informasjon fra den irakiske sikkerhetstjenesten om at sju-åtte IS-terrorister har reist til Sverige for å utføre en terrorhandling i Stockholm.

Avisa skriver at politiet har økt beredskapen. Personell fra Säpo dro mandag til Irak for å få mer informasjon om saken, skriver Expressen.

- Informasjonen tas ekstremt alvorlig. Det er ikke vanlig med denne typen informasjon, sier en kilde til avisa.

Säpo vil ikke bekrefte om det foreligger en konkret terrortrussel.

Kom til Sverige i 2015 I kveld siterer nyhetsbyrået Reuters en irakisk etterretningskilde på at seks irakere forlot Irak så tidlig som i februar 2015 og kom seg til Sverige via Tyrkia.

Lederen for de seks skal være en erfaren militant, ifølge Reuters. Han skal ha stått tidligere al-Qaida leder Abu Musab al-Zarqawi nær, og står også nåværende IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi nær, sier den irakiske etterretningskilden til Reuters.

Abu Musab al-Zarqawi ble drept av amerikanske styrker i 2006. Mens lederen av de seks personene ifølge Reuters skal ha blitt fengslet flere ganger under den amerikanske okkupasjonen av Irak.

- De ønsker å gjennomføre en operasjon for å tvinge Sverige til å trekke seg ut av den internasjonale koalisjonen mot Den islamske stat, sier kilden, og refererer til angrepene i Paris og Brussel.

Aftonbladet
har vært i kontakt med Sapo, som ikke vil kommentere Reuters opplysninger.

Abu Bakr al-Baghdadi USAs forsvarsdepartement lovet tidligere i april at IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi til slutt skal få «smake på rettferdighet» etter hvert som USA fortsetter å gå etter ekstremistgruppens ledere, skriver NTB.

- Vi jager ham, og vi vil finne ham. Akkurat som vi fant hans mentor Abu Musab al-Zarqawi og drepte ham. Akkurat som vi fant terroristenes stormester Osama bin Laden og drepte ham. Vi kommer til å finne Baghdadi, og han vil få kjenne på rettferdighet, sa talsmann oberst Steve Warren i departementet, som i dagligtalen er kjent som Pentagon.

Det er utlovet en dusør på 10 millioner dollar for Baghdadi. Ifølge Warren tilbringer IS-lederen tid i både Syria og Irak, hvor IS kontrollerer store landområder.

I november i 2014 ble al-Baghdadi meldt såret eller drept i et amerikansk bombeangrep i Mosul. I ettertid har det blitt lagt ut et udatert lydklipp av lederen på nettet. Han overlevde.

I fjor høst hevdet irakiske myndigheter å ha truffet IS-lederens bilfølge igjen, nær Ramadi i Anbar-provinsen i Vest-Irak. Anbar er en strategisk viktig provins for IS som de har prøvd å få kontroll på i over et år.

Les mer om IS-lederen her.

Kongefamilien avlyser? Sveriges konge Carl Gustav (69) fyller 70 år den 30. april, og den kommende jubilanten har blant annet invitert den norske kongefamilien.

Ifølge NRK skal kongens politieskorte ved Oslo politidistrikt vurdere den ferske terrortrusselen mot Sverige

- Vi har kontakt med svenske og norske myndigheter og vurderer situasjonen fortløpende, pressesejf Unni Grøndahl ved Oslo politidistrikt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!