- Terrorfrykt? Nei, guri, her skjer det ingenting

Ingen er særlig skremt på Stokmarknes, selv om statsråd Dag Jostein Fjærvoll har funnet det nødvendig å slåss for å verne sin postkasse mot terroranslag. Hverdagen tusler stille framover, angsten for politisk terror er milevidt unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste vi møter i nordlandsbygda, trekker mer på smilebåndet enn de legger ansiktet i bekymrete folder.

- Klart Fjærvoll må følge de regler andre må respektere, mener nabo Alette Madsen, mens sønnen Magnus (3 1/2) river i journalistens arm med sin sørgelige historie:

- Hjemme har æ en gul traktor, den er ødelagt, grynter smårollingen.

Mamma Alette kan ikke skjønne at statsråden føler sin sikkerhet truet i det fredelige boligfeltet.

Terrorfrykt? På Stokmarknes?

- Nei, guri, her skjer det ingen ting, fastslår hun.

Sjelden oppstår det dramatikk som ryster den idylliske pletten i Stokmarknes. For noen år siden eksploderte et fjernsyn i en leilighet. Da ble folk veldig oppskaket. Slikt skal ikke skje, noen kunne ha blitt skadd.

Uværet kan herje brutalt, men Vårherre nytter det ikke å kjefte på.

Stolt av statsrådene

Folk er litt stolte over å ha to statsråder ved Kongens bord, den snakkeglade Fjærvoll og Miljø-Guro. Mange setter nesa i sky og nevner bråkjekt at skulle andre steder med tilsvarende befolkning ha like mange statsråder, hadde Norge hatt 4000 ministrer!

I nabolaget bor Hill-Marta Solberg, nestlederen i Arbeiderpartiet, men hun regnes ikke med.

- Hill-Marta er bare fra Sortland, sier folk på Stokmarknes, med vekt på «bare».

Og så nevnes Kai Kiil, den muntre sangeren i Banana Airlines og oppfinnsom vaktmester i barne-TV. Storkjeften Lars Andreas Larssen slentrer ofte forbi på hjemvei til Melbu, men han er jo også et godt menneske på bunnen.

Nei, det skal god fantasi til for å lage oppstyr på Stokmarknes. Da er postkassene gode å ha.

Jernneve

- Dæven steike, sier gammelpostmester Skjalg Ramberg (74), han fører en privat krig mot sin gamle arbeidsgiver. Ramberg var postmester på Stokmarknes i 37 år, han har nesten 50 år bak seg i etaten. Nå gror ugraset rundt postkassa, Ramberg nekter å betale utgiftene ved å flytte kassa til fellesstativet.

- Jeg aner Postens jernneve gjennom silkehansken, sier Ramberg til Dagbladet.

Nå går han til postkontoret og henter posten et par dager i uka.

- Det er greit så lenge jeg kan stå på beina. Jeg har verken formue eller gjeld, og klarer nok å få kloa i de regningene jeg skal ha, mener han.

Gammelpostsjefen synes Fjærvoll har opptrådt klønete og valgt feil ord.

- Nå får han pinadø gjennomgå. Kjæm dette i bladet? Nei, f..., vær nå forsiktig, ber Ramberg, og spør om det sto noe nytt i lokalavisa i dag.

Han måtte si opp abonnementet fordi ingen bærer posten til postkassa.

Stiller ikke i flirekø

Både lensmann Ingjall Brustad og ordfører Hugo Olsen har fornøyd plassert sin postkasse på fellesstativ.

- Vårt stativ henger til og med på min husvegg, humrer lensmann Brustad, og gjør det klinkende klart at han ikke vil stille i noen flirekø mot Fjærvoll, til det har han for stor respekt for statsråden.

Det lokale politi har aldri vært koplet inn i eventuelle tiltak rundt Dag Jostein Fjærvolls sikkerhet på hjemmebane. Lensmann Ingjall Brustad skryter uhemmet av sin kommune.

- Folk trives her, vi har stabile arbeidsplasser, ungdommen skikker seg vel. Vi nordlendinger er frodige i språket, og et åpent folkeferd. Dette er en god kommune å arbeide og bo i, framholder Brustad.

- Tøvete

Ordfører Hugo Olsen (Ap) mener at samferdselsministeren nok kunne ha lagt postkassesaken død på et tidligere tidspunkt. Han synes det er tøvete å bruke denne saken politisk, og skryter av tidligere ordfører Fjærvoll som en redelig og skikkelig person.

Noen turister hutrer under de grå skyene og kjaser videre mot hurtigruta, uvitende om at de beveger seg i et miljø hvor en statsråd føler sin sikkerhet truet. Og freden er komplett.

<B>INGEN TERRORFRYKT: </B>Alette Madsen og sønnen Magnus bor i nabolaget til samferdselsministeren og er fornøyde med å ha postkassa på fellesstativ.