Terrorfrykt på USAs nasjonaldag

I dag feirer USA sin uavhengighetsdag som en beleiret nasjon. Tungt væpnede politifolk og soldater, kampfly i lufta, ekstra overvåking på offentlige steder og undergrunnstog vil prege dagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I New York vil mer enn 4000 politifolk bli utplassert, 1600 av dem i sivil. De skal sammen med 2000 soldater fra nasjonalgarden patruljere gatene og elveløpene, mens kampfly i lufta skal beskytte luftrommet.

Det er innført flyforbud i luftrommet over mulige terrormål som Frihetsgudinnen, og det også blir forbudt å ferdes med båt i en omkrets av en nautisk mil fra statuen.

Det er også iverksatt spesielle tiltak i og rundt bygninger som Empire State Building og FN-bygningen.

«FBI har ikke fått informasjon som indikerer bestemte eller troverdige trusler i forbindelse med 4. juli. Den politiske og kulturelle betydningen av denne dagen krever imidlertid økte årvåkenhet, » heter det FBI-meldingen.

Ifølge The New York Times skal imidlertid myndighetene ha sendt ut en hemmelig advarsel til både delstats- og lokale myndigheter om mulige terroristangrep.

Etterretningsrapportene denne advarselen baserer seg på skal være innhentet fra en rekke kilder. Blant annet utenlandske etterretningstjenester, elektronisk overvåking av personer som mistenkes for å ha terroristkontakter, avhør av al-Qaida-medlemmer.

- Dere skal feire av hjertens lyst fordi vi har frihet, og vi elsker frihet. Dere skal vite at regjeringen gjør alt den kan for å gjøre nasjonen trygg, sa president George W. Bush.

Kontroll

I Washington vil imidlertid bevegelsesfriheten bli redusert.

3600 politifolk vil være på plass i gatene. Et stort område mellom Capitol og Potomac-elva vil bli gjerdet inn, og det vil bli opprettet rundt 25 kontrollposter i byen hvor politiet kan foreta kroppsvisitasjoner, kreve identifikasjonspapirer og sjekke håndbagasje.

I New York vil politifolk som patruljerer undergrunnen, bruer, tunneler og gatene være utstyrt med bærbare detektorer for å avsløre mulige våpen eller sprengstoff.

Alle som vil se fyrverkeriet ved East River, må gjennom 14 forskjellige sjekkposter.

Selvmordsangrep

Et spesialteam fra Nasjonalgarden skal jakte på mulige masseødeleggelsesvåpen i byen.

Det amerikanske utenriksdepartementet har også sendt ut varsel til amerikanere i utlandet om å være ekstra på vakt.

Der heter det at myndighetene har troverdige meldinger om at terroristvold er nær forestående, og kan inkludere selvmordsangrep.

PASSER PÅ: I New York vil mer enn 4000 politifolk sammen med 2000 soldater fra nasjonalgarden patruljere gatene og elveløpene for å sikre trygge forhold under feiringen.