Terrorfrykten sprer seg i Bretagne

PARIS (Dagbladet): Fransk terrorpoliti frykter flere attentater i Bretagne etter bomben som eksploderte i en Mac Donald's i dag morges og drepte en, samt etter et attentatforsøk i Rennes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innenriksdepartementet i Frankrike har bekreftet at det var et attentat i Quévert nær Dinan, som drepte 28 år gamle Laurence Turbec. Departementet knytter det sammen med attentatforsøket utenfor et postkontor i Rennes, der bomben ikke eksploderte.

Sjefen for antiterrorseksjonen Irhne Stoller kom til åstedet i formiddag. Mistanken rettes mot Den bretagnske frigjøringshæren ARB, men ARB har aldri sivile mål. Ingen er heller blitt drept i hærens attentater, som alltid rettet mot offentlige bygninger.

Klokka var 10.15 i dag da bomben eksploderte nær luka til Mac Donald's drive-in i Quévert. Vinduene ble knust og taket revet delvis av, men liket av Laurence Turbec, som var ansatt ved restauranten, ble ikke oppdaget med en gang. Politiet fant det ved noen busker utenfor.

Omtrent samtidig oppdaget politiet i Rennes, hovedstaden i Bretagne, en bombe utenfor et postkontor men fikk avvæpnet den før den eksploderte. Innenriksminister Jean-Pierre Chhvenement knyttet de to attentatene sammen. Dette skapte terrorfrykt i hele området.

- Jeg er helt overrumplet, sa borgermesteren i Dinan, René Benont. Det har ikke vært attentater i Bretagne med dødsofre på 30 år.

ARB samarbeider med den baskiske separatistbevegelsen ETA. Dynamitten kan stamme fra et tyveri av åtte tonn sprengstoff 28. september i Plévin. Etter det arresterte politiet mellom ti og tolv personer fra Bretagne og like mange baskere. Fem tonn av sprengstoffet ble funnet igjen.

Mc Donalds har først og fremst vært et mål for de som er imot globaliseringen, som jordbrukslederen José Bové. Han skal snart for retten for å ha ødelagt en Mc Donald's i Sør-Frankrike. Men det ble opplyst i ettermiddag at det flere ganger er blitt skutt mot etablissementet i Quévert.

vibeke.knoop.rachline@dagbladet.no