Terrorfuglen var pippipenes Muhammad Ali

Slo knockout med økseaktig drapsnebb og slepen teknikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Med en matchvekt på 40 kilo fordelt på 140 centimeter var fuglen Andalgalornis en av de ubestridte tungvekterne i den søramerikanske næringskjeden for seks millioner år siden.

De utdødde fuglene kunne ikke fly. Dermed fikk den mulighet til å utvikle et tungt, kraftig hode og langt økseliknende nebb som ble brukt til drepe og rive opp motstandere i godbiter; en egenskap som har gitt dem tilnavnet «terrorfugler».

- Var ingen slugger Men de hadde svakheter. Nye analyser viser at fuglene trolig måtte bruke en elegant taktikk med velkoordinerte jabber og hakkende slag likt bokselegenden Muhammad Ali, om de skulle slå knockout på byttedyrene, ifølge en ny studie i onlinetidsskriftet PLoS ONE.

- Terrorfuglen var ingen slugger, og kunne ikke gå inn i kampen som en fjærkledd Joe Frazier. Skallen var vertikalt sterk, men for svak til å brukes særlig fra side til side, sier det internasjonale forskerteamet i en uttalelse.

I stedet måtte de danse smidig rundt offeret og hakke kjapt med det krokete nebbet. Eller som flere er inne på: «the birds couldn't float like a butterfly, they could sting like Ali.»

- Hodedesignet dikterte at drapsmetoden må ha vært gjentatte angrep med tilbaketrekking. Deretter ville de svelget byttet helt, eller brukt nebbet og de sterke nakkemusklene til å rive av kjøttbiter, sier professor Lawrence Witmer ved Ohio University College til AP.

Risikerte nebbsvikt Andalgalornis tilhørte en familie fugler kalt phorusrhacids, som eksisterte fra midten av paleocenperioden til tidlig i pleistocen. De minst 18 forskjellige artene var gigantiske og kunne bli opptil tre meter høye.

ENORMT: Andalgalornis' hodeskalle sammenliknet med en kongeørn og et menneske. Foto: SCANPIX/AP Photo/Ohio University
ENORMT: Andalgalornis' hodeskalle sammenliknet med en kongeørn og et menneske. Foto: SCANPIX/AP Photo/Ohio University Vis mer

Analyser av skallen viser blant annet det hule nebbet kunne «feile katastrofalt» dersom terrorfuglen havnet i en brytekamp med et stort bytte. Bitekraften var dessuten svakere enn forventet, og mindre enn hos mange pattedyr av samme størrelse.

Dette ble imidlertid kompensert ved at den kjørte det skarpe, krokformede nebbet inn i byttet som en øks.

Fuglenes Muhammad Ali hadde dermed alt å tape om den senket guarden eller slurvet det minste med fotarbeidet. En konklusjon forskerne sier var noe uventet.

- Vi gikk inn i dette med tanker om at dette var ganske tøffe typer. Og det var de, men de måtte også være forsiktig. Å være et rovdyr er risikabelt; et byttedyr kommer til å slåss tilbake, sier Witmer til AP.

- Utrolige fugler Formålet med studien var blant annet å fastslå hvordan disse rovfuglene levde etter at de først entret ringen for 60 millioner år siden. For å gjøre dette har forskerne brukt flere ingeniørverktøy, inkludert CT-scanninger av hodet.

- Vi må finne ut av den økologiske rollen disse utrolige fuglene fylte, om vi virkelig ønsker å få forstå hvordan det uvanlige økosystemet i Sør-Amerika har utviklet seg, sier leder av studien, Federico Derange ved Museo de La Plata.

DATAFUGL: Ved hjelp av avanserte verktøy som CT-scanning skapte forskerne en digital modell av hodeskallen. Ved å kjøre ulike simuleringer avsløres styrker og svakheter, noe som kan gi svar på hvordan terrorfuglen opererte i kamp. Foto: Ohio University
DATAFUGL: Ved hjelp av avanserte verktøy som CT-scanning skapte forskerne en digital modell av hodeskallen. Ved å kjøre ulike simuleringer avsløres styrker og svakheter, noe som kan gi svar på hvordan terrorfuglen opererte i kamp. Foto: Ohio University Vis mer

Blant dagens fugler er de noe mindre fryktinngytende rød- og svartbeinseriemaene nærmeste slekt, ifølge studien.

I AKSJON: Analysene viser at fuglen angrep og slåss ved å bruke kjappe jabber og hakk. Illustrasjon: Marcos Cenizo
I AKSJON: Analysene viser at fuglen angrep og slåss ved å bruke kjappe jabber og hakk. Illustrasjon: Marcos Cenizo Vis mer