Terrorgruppa har utpekt USA som sin hovedfiende. Obama: - Ingen konkrete IS-trusler mot USA

Den siste måneden har gruppa angrepet både Russland og Frankrike. Obama mener USA står støtt.

VIL BOMBE MER I SYRIA:  USAs president Barack Obama vil bombe terrorgruppa Den islamske stat i Syria mer. Siden august i fjor har de brukt 11 millioner dollar hver dag på å bombe terrorgruppa. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL BOMBE MER I SYRIA: USAs president Barack Obama vil bombe terrorgruppa Den islamske stat i Syria mer. Siden august i fjor har de brukt 11 millioner dollar hver dag på å bombe terrorgruppa. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Selv om Den islamske stat (IS) har utpekt USA som sin hovedfiende, har amerikanerne ikke oppdaget noen konkrete planer om å angripe USA, opplyser president Barack Obama nå.

- Jeg vet at familier har spurt seg selv om det er trygt her nå.  Det er forståelig at folk bekymrer seg, for noe liknende kan skje her, sier Obama på en pressekonferanse.

Terrorgruppa har den siste måneden klart å angripe både et russisk passasjerfly og franskmennene i Paris.

- Akkurat nå vet vi ikke om noen troverdig og konkret etterretning om et angrep mot USA, sier Obama.

Vil bombe mer I går møtte Obama Frankrikes president François Holland, og de var begge enige om å samarbeide mer om og trappe opp luftkrigen mot terrorgruppa Den islamske stat (IS). Siden USA begynte å bombe IS i Syria i august i fjor, har de brukt 11 millioner dollar hver dag på å bombe terrorgruppa.

TERRORENS OMRÅDER:  Dette kartet fra april viser områdene IS holdt da (beige) og områdene de har mistet siden USA startet luftangrepene mot terrorgruppa i august i fjor (oransje). Tross et år med bombing, hadde IS fortsatt full kontroll på sine kjerneområder.  Foto: Det amerikanske forsvarsdepartementet
TERRORENS OMRÅDER: Dette kartet fra april viser områdene IS holdt da (beige) og områdene de har mistet siden USA startet luftangrepene mot terrorgruppa i august i fjor (oransje). Tross et år med bombing, hadde IS fortsatt full kontroll på sine kjerneområder. Foto: Det amerikanske forsvarsdepartementet Vis mer

- Vi går etter IS hvor enn de gjemmer seg, det har vi gjort i over et år nå, sa Obama på pressekonferansen nå.

Det første året har terrorgruppa mistet flere viktige områder i Irak, men i Syria har de fortsatt like store områder som før. Den varslede invasjonen av IS' hovedsete i Irak, Mosul, som skulle komme i vår, har også latt vente på seg.

Mye av utfordringen i Syria, er hvem som skal bekjempe IS på bakken. Saudi-Arabia, Russland, Iran, Tyrkia og USA har pøst inn støtte til ulike militære grupper som kjemper mot IS - og hverandre - og krigen raser for femte året på rad.

Les også: Byene som kan ødelegge for IS: - Slik blir de mest sårbare

Vil ha mer drahjelp Visepresident Joe Biden uttrykte i går at USA har båret mye av børen for å få bekjempet IS i Syria.

USA har gått i bresjen for angrepene på IS i Syria, som Norge ikke er en del av. Norge deltar i rådgivning og opplæring av irakiske styrker som kjemper mot IS i Irak, men vi har ikke villet bombe i Syria. Det har heller ikke Storbritannia.