Terrorangrepet på Sri Lanka

Terrorgruppa «ingen» kjente til skal stå bak

- Navnet var helt ukjent, sier professor.

SLIK ER DET PÅ SRI LANKA NÅ: 290 mennesker er drept etter flere terrorangrep på Sri Lanka. Dagbladets reporter Ralf Lofstad forklarer hvorfor myndighetene nå har innført portforbud i storbyen Colombo. Video: John Terje Pedersen og Emilie Rydning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

COLOMBO, SRI LANKA / OSLO (Dagbladet): - Jeg hadde ikke hørt om National Thowheed Jamath tidligere. Måten angrepet er utført på, kjenner vi fra al-Qaida og IS. Det er samme modus. Men navnet var helt ukjent, sier Jo Jakobsen ved NTNU.

Professoren jobber blant annet med internasjonal terrorisme, og har under påskeferien i Sveits fulgt med på ryktene som har gått i etterkant av terrorangrepet som har krevd minst 290 liv i Sri Lanka. Det samme har flere kilder Dagbladet har vært i kontakt med etter angrepet.

Alle sier det samme - den islamske gruppa som nå nevnes, har ikke vært i søkelyset tidligere.

- Normalt vil slikt avsløres

- Dette er en helt marginal gruppe. Sri Lankas historie er tusenvis av år med sameksistens og har ikke tradisjon for politisk islam, sier Iselin Frydenlund, førsteamanuensis og Sri Lanka-ekspert ved Menighetsfakultetet i Oslo.

- Vi hadde ikke hørt om en aktiv gruppe ved det navnet før angrepene, sier Thorbjørn Gaustadsæther, ambassadør ved den norske ambassaden i Colombo, Sri Lanka.

Flere terroreksperter, blant dem Jakobsen, peker på at aksjonen høyst sannsynlig er et resultat av internasjonale forbindelser. Bakgrunnen for dette, er blant annet størrelsen på angrepet - noe som tilsier at det ligger omfattende planlegging og opptrening bak, ifølge Jakobsen. Han beskriver angrepet som svært sofistikert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer