COLOMBO, SRI LANKA / OSLO (Dagbladet): - Jeg hadde ikke hørt om National Thowheed Jamath tidligere. Måten angrepet er utført på, kjenner vi fra al-Qaida og IS. Det er samme modus. Men navnet var helt ukjent, sier Jo Jakobsen ved NTNU.
Professoren jobber blant annet med internasjonal terrorisme, og har under påskeferien i Sveits fulgt med på ryktene som har gått i etterkant av terrorangrepet som har krevd minst 290 liv i Sri Lanka. Det samme har flere kilder Dagbladet har vært i kontakt med etter angrepet.
Alle sier det samme - den islamske gruppa som nå nevnes, har ikke vært i søkelyset tidligere.

- Folk er vantro og skjønner ingen ting
- Normalt vil slikt avsløres
- Dette er en helt marginal gruppe. Sri Lankas historie er tusenvis av år med sameksistens og har ikke tradisjon for politisk islam, sier Iselin Frydenlund, førsteamanuensis og Sri Lanka-ekspert ved Menighetsfakultetet i Oslo.
- Vi hadde ikke hørt om en aktiv gruppe ved det navnet før angrepene, sier Thorbjørn Gaustadsæther, ambassadør ved den norske ambassaden i Colombo, Sri Lanka.
Flere terroreksperter, blant dem Jakobsen, peker på at aksjonen høyst sannsynlig er et resultat av internasjonale forbindelser. Bakgrunnen for dette, er blant annet størrelsen på angrepet - noe som tilsier at det ligger omfattende planlegging og opptrening bak, ifølge Jakobsen. Han beskriver angrepet som svært sofistikert.
- Det er basert på at det høyst sannsynlig er flere aktører som parallelt har planlagt og jobbet med dette. Normalt vil slikt avsløres og bli stoppet, fordi det er så mange involverte grupper. Men det har det altså ikke blitt, sier professoren.

- Som tatt ut av læreboka til IS og al-Qaida
- Ikke kontroll
Han forklarer noe av dette med at Sri Lanka har hatt et helt annet fokus enn jihadismeproblematikk de seinere åra. Helt siden landets borgerkrig tok slutt for ti år siden, har det vært jobbet med å forhindre at ny krig bryter ut. Dette mener Jakobsen har tatt fokuset bort fra antiterrorarbeid - noe man nå vil få merke på flere måter.
- Angrepet signaliserer at myndighetene ikke har kontroll eller riktig fokus, noe som er problematisk og bidrar til frykt. Tyrkia, Egypt og Tunisia har fått merke ringvirkningene av slike aksjoner tidligere - både i form av økte etniske spenninger og massiv svikt i turismen. Sånn sett har terroristene lyktes, ved å skape frykt, splittelse og uro, sier Jakobsen.
Professoren forteller at de seinere åra har blitt mer ekstremisme på Sri Lanka. Likevel framstår det som at landet var helt uforberedt på at noe slikt kunne skje. Det til tross for at myndighetene ti dager før angrepet skal ha mottatt et notat der de ble advart.
Myndighetstalsmann Rajitha Senaratne kommenterte notatet og myndighetenes etterforskningen i formiddag.
- Vi tror ikke at angrepene ble gjennomført av en gruppe menneske som bare holder til på Sri Lanka. Det var er internasjonalt nettverk involvert, eller ville ikke angrepene vært mulig, sier han.

- Terrorvarslet for 10 dager siden
- Ut av læreboka til IS og al-Qaida
De tre første angrepene på første påskedag skjedde under en travel formiddag i tre forskjellige kirker der de fleste fra landets kristne minoritet holder til, i hovedstaden Colombo og byene Negombo og Batticaloa. Deretter ble luksushotellene Shangri La, Cinnamon Grande og Kingsbury i hovedstaden Colombo angrepet av selvmordsbombere.
En kriminaltekniker sier til nyhetsbyrået Ap at sju selvmordsbombere sto bak de totalt seks angrepene.
Ifølge Anne Speckhard, leder for Internasjonalt Senter for ekstremismeforskning, ønsker ikke gruppa å ta over makta, men heller skape hat, frykt og splittelse i samfunnet.
- Det er ikke noe separatistbevegelse. Det handler om religion og straff, sier hun til New York Times.
Hun mener angrepene som rammet kirker og hoteller på Sri Lanka søndag, minner om angrep fra andre islamistiske grupper.
- Det framstår som om angrepene kom rett ut av læreboka til IS, al-Qaida og andre globale jihadistiske organisasjoner. Det er angrep som viser religiøst hat med angrep mot kirker i høytida, sier hun.
Ifølge avisa var tamilene blant de første i verden som brukte selvmordsbomber som våpen under borgerkrigen i landet.
