Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Terrorgruppa IS vokser i Afghanistan. Trener på angrep i Vesten

- Deres mål er å gjennomføre angrep i USA og i Europa. Det er bare et spørsmål om tid, og det er veldig skremmende, ifølge amerikansk tjenesteperson.

IKKE FORNØYD: Afghanske Ajmal Omar er med i et råd i Nangarhar-provinsen, og er bekymret for terrorgruppa IS. Ifølge Omar har terrorgruppa nå etablert seg i en rekke provinser i Afghanistan: Nangarhar, Nuristan, Kunar og Laghman. Foto: Rahmat Gul / Ap / Scanpix
IKKE FORNØYD: Afghanske Ajmal Omar er med i et råd i Nangarhar-provinsen, og er bekymret for terrorgruppa IS. Ifølge Omar har terrorgruppa nå etablert seg i en rekke provinser i Afghanistan: Nangarhar, Nuristan, Kunar og Laghman. Foto: Rahmat Gul / Ap / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det siste året har det såkalte IS-kalifatet i Syria og Irak nær smuldret opp, uten at det betyr at deres ideologi og støttespillere er borte. I fjellområdet nordøst i Afghanistan utvider terrorgruppa nå sitt område. De rekrutterer nye krigere og planlegger angrep i USA og andre vestlige land, ifølge amerikanske og afghanske sikkerhetsfolk, melder nyhetsbyrået AP.

Nær to tiår etter at USA ledet an invasjonen i Afghanistan, er ekstremistgruppa også sett på som en større trussel enn Taliban, både i Afghanistan og i utlandet, skriver Aps journalist i Jalalabad, Kathy Gannon.

- Terror-trening

En amerikansk sikkerhetskilde i Afghanistan sier også til APs utsendte at flere av angrepene som har vært i hovedstaden Kabul den siste tida er «trenings-angrep» for enda større angrep i Europa og USA.

- Deres mål er å gjennomføre angrep i USA og i Europa. Det er bare et spørsmål om tid, og det er veldig skremmende, sier en amerikansk tjenesteperson med god kjennskap til forholdene i Afghanistan.

Personen ønsket å være anonym. Bruce Hoffman ved Georgetown-universitetet i USA mener at Afghanistan nå kan være IS' nye base, og at de investerer stort i folk og våpen, ifølge AP.

I fire provinser

Da IS etablerte seg i Irak og Syria sommeren 2014, etablerte også en liten gruppe seg i Khorasan-provinsen i Afghanistan. En liten håndfull krigere var her, og lovet troskap til IS-sjefen Abu Bakr al-Baghdadi. I Afghanistan har IS-gruppa hovedsaklig angrepet sjia-muslimske mål. Sjiamuslimer blir av IS sett på som vantro.

I 2015 kom en rekke krigere fra Usbekistan til IS i Afghanistan, og i dag skal gruppa telle flere tusen krigere, ifølge AP. Disse skal komme fra sentral-asiatiske land, i tillegg til arabiske land, Tsjetsjenia, India, Bangladesh og fra den muslimske minoriteten uigurerne fra Kina.

MISTET SØNNEN: Noor Mohammad og familien flyktet fra landsbyen sin i slutten av april, da IS kom dit. Han viser fram bilde av sønnen sin, som ble drept. Foto: Rahmat Gul / Ap / Scanpix
MISTET SØNNEN: Noor Mohammad og familien flyktet fra landsbyen sin i slutten av april, da IS kom dit. Han viser fram bilde av sønnen sin, som ble drept. Foto: Rahmat Gul / Ap / Scanpix Vis mer

IS-krigerne var først i den østlige Nangarhar-provinsen, men har nå altså etablert seg i flere provinser, som Nuristan, Kunar og Kaghman, ifølge Ajmal Omar, medlem av provinsrådet i Nangarhar.

- I Kunar har vi nå Taliban på den høyre siden av veien, mens IS er på høyre - og myndighetene i midten, sier Omar til APs utsendte.

- Mange tusen krigere

Omar frykter at det nord-østlige området i Afghanistan er på vei til å bli IS sitt nye såkalte kalifat.

- Da de startet opp her i Afghanistan, var IS kanskje 150 personer. I dag er de tusener på tusener, sier han.

Omar får støtte av den anonyme amerikanske tjenestepersonen i Afghanistan, som sier at amerikanerne ikke liker utviklingen.

- De dårlige nyhetene er at de er i et område hvor de lett får tilgang til penger, våpen, utstyr ... og hvor de kan planlegge, trene og utføre angrep. Jeg tror en utvidelse av område i det østlige Afghanistan er deres militære mål nummer én, sier amerikaneren.

Forhandler med Taliban

Det er nær 18 år siden USA invaderte Afghanistan etter terrorangrepene i USA. Nå ser amerikansk militære og sikkerhetspersonell på Taliban som en potensiell alliert i kampen mot nye angrep på amerikansk jord, skriver APs journalist.

De siste månedene har det vært en rekke forhandlinger med Taliban for å få en slutt på USAs lange krig mot terrorgruppa Taliban. Nå skal de to partene forhandle om at USA trekke ut alle sine folk mot at Taliban får komme inn i regjeringsvarmen.

- Vi håper at en framforhandlet avtale kan gjøre at Taliban kommer inn i regjering og blir med og kjemper mot IS, sier en amerikansk etterretningsperson og fortsetter:

- De kjenner fjellene og terrenget. Det er deres område.

Skaper frykt

Men man frykter også at de mer radikale krigerne i Taliban vil slå seg sammen med IS. Også Russland mener at en avtale mellom Taliban og den afghanske regjeringen kan være en måte å kjempe mot IS på.

FLYKTET: Farmanullah Shirzad og familien flyktet fra landsbyen sin i Nangarhar-provinsen i slutten av april på grunn av IS. Foto: Rahmat Gul / Ap / Scanpix
FLYKTET: Farmanullah Shirzad og familien flyktet fra landsbyen sin i Nangarhar-provinsen i slutten av april på grunn av IS. Foto: Rahmat Gul / Ap / Scanpix Vis mer

Frykten for IS i Afghanistan er stor på grunn av gruppas brutale opptreden. Både sjiamuslimer og andre har flyktet på grunn av IS i Afghanistan de seinere åra.

Farmanullah Shirzad er en av dem. Han flyktet fra landsbyen sin i Nangarhar i april, da IS-krigere kom til området.

- Da IS tok over landsbyen, drepte de folk. De bryr seg ikke om barn og de tar med seg kvinnene, sier han.

PÅ FLUKT: Nok en gang må innbyggere i Afghanistan flykte på grunn av ekstreme krigere. Nå er det terrorgruppa IS som skaper problemer. Shoghla er datteren til Farmanullah Shirzad, og er nå på flukt. Foto: Rahmat Gul / Ap / Scanpix
PÅ FLUKT: Nok en gang må innbyggere i Afghanistan flykte på grunn av ekstreme krigere. Nå er det terrorgruppa IS som skaper problemer. Shoghla er datteren til Farmanullah Shirzad, og er nå på flukt. Foto: Rahmat Gul / Ap / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!