- Terrorgruppa IS vokser i Afghanistan. Trener på angrep i Vesten

- Deres mål er å gjennomføre angrep i USA og i Europa. Det er bare et spørsmål om tid, og det er veldig skremmende, ifølge amerikansk tjenesteperson.

IKKE FORNØYD: Afghanske Ajmal Omar er med i et råd i Nangarhar-provinsen, og er bekymret for terrorgruppa IS. Ifølge Omar har terrorgruppa nå etablert seg i en rekke provinser i Afghanistan: Nangarhar, Nuristan, Kunar og Laghman. Foto: Rahmat Gul / Ap / Scanpix
IKKE FORNØYD: Afghanske Ajmal Omar er med i et råd i Nangarhar-provinsen, og er bekymret for terrorgruppa IS. Ifølge Omar har terrorgruppa nå etablert seg i en rekke provinser i Afghanistan: Nangarhar, Nuristan, Kunar og Laghman. Foto: Rahmat Gul / Ap / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det siste året har det såkalte IS-kalifatet i Syria og Irak nær smuldret opp, uten at det betyr at deres ideologi og støttespillere er borte. I fjellområdet nordøst i Afghanistan utvider terrorgruppa nå sitt område. De rekrutterer nye krigere og planlegger angrep i USA og andre vestlige land, ifølge amerikanske og afghanske sikkerhetsfolk, melder nyhetsbyrået AP.

Nær to tiår etter at USA ledet an invasjonen i Afghanistan, er ekstremistgruppa også sett på som en større trussel enn Taliban, både i Afghanistan og i utlandet, skriver Aps journalist i Jalalabad, Kathy Gannon.

- Terror-trening

En amerikansk sikkerhetskilde i Afghanistan sier også til APs utsendte at flere av angrepene som har vært i hovedstaden Kabul den siste tida er «trenings-angrep» for enda større angrep i Europa og USA.

- Deres mål er å gjennomføre angrep i USA og i Europa. Det er bare et spørsmål om tid, og det er veldig skremmende, sier en amerikansk tjenesteperson med god kjennskap til forholdene i Afghanistan.

Personen ønsket å være anonym. Bruce Hoffman ved Georgetown-universitetet i USA mener at Afghanistan nå kan være IS' nye base, og at de investerer stort i folk og våpen, ifølge AP.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer