- Terrorgruppe planla selvmords- angrep mot soldater

Fire terrormistenkte arrestert i Australia.

GJENNOMFØRTE RAZZIAER: Australsk politi står utenfor et av husene som ble undersøkt i aksjonen mot en terrorgruppe i Melbourne i Australia tirsdag. Fire personer er arrestert etter en aksjon mot en gruppe som skal ha planlagt et selvmordsangrep mot australske militærbaser. Foto: AP/SCANPIX
GJENNOMFØRTE RAZZIAER: Australsk politi står utenfor et av husene som ble undersøkt i aksjonen mot en terrorgruppe i Melbourne i Australia tirsdag. Fire personer er arrestert etter en aksjon mot en gruppe som skal ha planlagt et selvmordsangrep mot australske militærbaser. Foto: AP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Australske sikkerhetsstyrker arresterte tirsdag morgen fire personer, mistenkt for å ha planlagt å gjennomføre et selvmordsangrep på en militærbase i landet, melder Reuters.

Politiet opplyser på en pressekonferanse at flere er arrestert etter razziaer mot boliger i Melbourne-området. De arresterte blir beskrevet som islamister som tilhører en terrorgruppe.

-  De mistenkte forberedte seg på å gjennomføre et angrep på militært personell, og skulle fortsette angrepet til de selv ble drept, sier Tony Negus, fungerende sjef for det føderale politiet i Australia.

Ifølge The Australian har mer enn 400 politifolk deltatt i razziaene nord i Melbourne som en del av operasjonen. En av de fire mennene, en 25-åring, er den første som er siktet for terrorisme av de arresterte.

- Potensielt kunne dette, hvis det hadde blitt gjennomført, blitt det mest alvorlige terrorangrepet på australsk jord, sier Negus.

- Tilknyttet somalisk gruppe
Australske myndigheter mener planleggingen av det angivelige selvmordsangrepet har kommet langt; gruppen planla å storme militærbasen med automatvåpen, og forsøke å drepe så mange soldater som mulig før de selv ble drept. Mennene er observert i forsøket på å overvåke basen Holsworthy Barracks vest i Sydney, og i annen mistenkelig aktivitet rundt militærbaser.

Ifølge Sydney Morning Herald er dette en militærbase med flere tusen soldater, som også huser flere antiterror-enheter. En av de tre regimentene på basen har et av verdens beste treningsanlegg for antiterrorstyrker, og også de to andre regimentene har antiterror-funksjoner.

Terrorgruppen skal være inspirert av den somaliske gruppen al-Shabab. Islamistgruppen er for tida på frammarsj i Somalia, og har som mål å opprette en islamiststat. USA har stemplet gruppen som en terroristorganisasjon, og de skal ha bånd til flere Al-Qaida-ledere.

- Politiet tror medlemmene i en Melbourne-basert gruppe har planlagt å utføre et terrorangrep i Australia, og er involvert i fiendtlighetene i Somalia, opplyser politiet.

LANG OPERASJON: Politiet har jobbet med etetrforskningen av terrorgruppen i sju måneder, fortalte fungerende sjef i det føderale politiet i Australia, Tony Negus, og sjef for delstatspolitiet Simon Overland, på en pressekonferanse. Foto:  AP/SCANPIX
LANG OPERASJON: Politiet har jobbet med etetrforskningen av terrorgruppen i sju måneder, fortalte fungerende sjef i det føderale politiet i Australia, Tony Negus, og sjef for delstatspolitiet Simon Overland, på en pressekonferanse. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Flere personer blir også avhørt i tilknytning til arrestasjonene, sier politiet i en pressemelding. De fire mennene er australske statsborgere, men har somalisk og libanesisk bakgrunn. Samtidig pågår det etterforskning i saken også utenlands.

To av gruppens medlemmer har reist til Somalia de siste månedene for å få trening hos al-Shabab. Angrepet skal ha vært ment som hevn for Australias militære engasjement i muslimske land.

Al-Shabab rekrutterer for tida personer som ønsker å slåss for dem både i USA og i Australia, og australske myndigheter er engstelige for om de som reiser, vil rekrutteres til å være agenter i landet.

- Skulle skje snart
Terrorgruppens rundt 18 medlemmer ønsket å reise til Somalia for å slåss med al-Shabab, men siden det ble vanskelig å reise, bestemte de seg for å gjennomføre et terrorangrep i Australia i stedet.

- Jeg er ikke sikker på når angrepet skulle gjennomføres, annet enn at det sannsynligvis var nært forestående, sier en talsmann for delstatspolitiet i New South Wales til The Australian.

Ifølge Sky News Australia har politiaksjonen vært planlagt i sju måneder. De fire mistenkte i alderen 23 til 26 år er nå i avhør, og politiet opplyser at også en 33 år gammel mann, som er fengslet for et annet forhold, avhøres i tilknytning til saken.

Politisjef Negus sier at terrorangrepet kunne blitt svært alvorlig
t, selv om det ikke var planer om et bombeangrep

- Vi er sikre på at tida var inne. Vår første tanke er offentlig sikkerhet, sier Negus.

UNDERSØKER: Kriminalteknikere på plass på en adresse i Melbourne. Foto: EPA/SCANPIX
UNDERSØKER: Kriminalteknikere på plass på en adresse i Melbourne. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer