Terrorgruppe tilhørte uigurisk separatistgruppe

Separatistgruppen er terrorstemplet av både Kina og USA. PST mener 39-åringen med uigurisk bakgrunn er den mest sentrale.

KONFLIKT I KINA FÅR RINGVIRKNINGER I NORGE: Den 39-årige uigurske mannen skal ha hatt tettest kontakt med al-Qaida. Her fra et sammensøtt mellom kinesisk politi og den muslimske minoriteten i Urumqi i Xinjiang-provinsen i Kina. Det siste tiåret har 200 blitt drept og rundt 1700 skadd i den etniske uroen i Kina, ifølge myndighetene. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
KONFLIKT I KINA FÅR RINGVIRKNINGER I NORGE: Den 39-årige uigurske mannen skal ha hatt tettest kontakt med al-Qaida. Her fra et sammensøtt mellom kinesisk politi og den muslimske minoriteten i Urumqi i Xinjiang-provinsen i Kina. Det siste tiåret har 200 blitt drept og rundt 1700 skadd i den etniske uroen i Kina, ifølge myndighetene. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): De tre terrorsiktede mennene som ble pågrepet i dag, tilhører en uigurisk separatistgruppe, skriver The New York Times, som siterer en ikke navngitt, europeisk etterretningskilde.

Kilden hevder at de tre er medlemmer av Turkestans islamistparti (TIP), en uigurisk separatistgruppe som skal ha tilknytning til al-Qaida.

Separatistgruppa holder til i Pakistan, i det urolige stammedominerte området Waziristan, og skal være en fraksjon av Den islamske bevegelsen i Øst-Turkestan (ETIM), som er terrorstemplet av både Kina og USA.

De to siste åra skal 39-åringen med uigurisk bakgrunn og norsk statsborgerskap ha besøkt Waziristan og opprettet kontakt med al-Qaida. Den tyske avisa Der Spiegel skriver at det var han som rekrutterte de to andre pågrepne og hevder 39-åringen under besøkene i Waziristan deltok på en treningsleir i al-Qaida-regi.

Etter det Dagbladet erfarer mener PST at denne mannen er den mest sentrale av de tre siktde. Det skal ha vært 39-åringen som i størst utstrekning hadde kontakt med etablerte al-Qaida-skikkelser i utlandet i forbindelse med planene om et terrorattentat på ukjent sted.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer