Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terrorgruppe tilhørte uigurisk separatistgruppe

Separatistgruppen er terrorstemplet av både Kina og USA. PST mener 39-åringen med uigurisk bakgrunn er den mest sentrale.

KONFLIKT I KINA FÅR RINGVIRKNINGER I NORGE: Den 39-årige uigurske mannen skal ha hatt tettest kontakt med al-Qaida. Her fra et sammensøtt mellom kinesisk politi og den muslimske minoriteten i Urumqi i Xinjiang-provinsen i Kina. Det siste tiåret har 200 blitt drept og rundt 1700 skadd i den etniske uroen i Kina, ifølge myndighetene. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
KONFLIKT I KINA FÅR RINGVIRKNINGER I NORGE: Den 39-årige uigurske mannen skal ha hatt tettest kontakt med al-Qaida. Her fra et sammensøtt mellom kinesisk politi og den muslimske minoriteten i Urumqi i Xinjiang-provinsen i Kina. Det siste tiåret har 200 blitt drept og rundt 1700 skadd i den etniske uroen i Kina, ifølge myndighetene. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): De tre terrorsiktede mennene som ble pågrepet i dag, tilhører en uigurisk separatistgruppe, skriver The New York Times, som siterer en ikke navngitt, europeisk etterretningskilde.

Kilden hevder at de tre er medlemmer av Turkestans islamistparti (TIP), en uigurisk separatistgruppe som skal ha tilknytning til al-Qaida.

Separatistgruppa holder til i Pakistan, i det urolige stammedominerte området Waziristan, og skal være en fraksjon av Den islamske bevegelsen i Øst-Turkestan (ETIM), som er terrorstemplet av både Kina og USA.

De to siste åra skal 39-åringen med uigurisk bakgrunn og norsk statsborgerskap ha besøkt Waziristan og opprettet kontakt med al-Qaida. Den tyske avisa Der Spiegel skriver at det var han som rekrutterte de to andre pågrepne og hevder 39-åringen under besøkene i Waziristan deltok på en treningsleir i al-Qaida-regi.

Etter det Dagbladet erfarer mener PST at denne mannen er den mest sentrale av de tre siktde. Det skal ha vært 39-åringen som i størst utstrekning hadde kontakt med etablerte al-Qaida-skikkelser i utlandet i forbindelse med planene om et terrorattentat på ukjent sted.

Spesielt skal grupperingen ha hatt forbindelse med den nå avdøde Salah al-Somali - omtalt som al-Qaidas utenriksminister og ansvarlig for nettverkets utenlandsoperasjoner. Han er utpekt som ansvarlig for angrep over hele verden, og skal også ha vært hjernen bak planene om angrep mot undergrunnen i New York i fjor.

Ifølge nyhetsbyrået APs kilder skal al-Somali, som ble drept i et droneangrep i desember i fjor, også ha ha organisert det som ble omtalt som «den norske planen».

39-åringen kom til Norge i 1999 fra Kina og fikk innvilget opphold på humanitært grunnlag. Mange uigurer er muslimer, og de siste ti åra har de reagert på kulturell undertrykking i Xiinjiang-provinsen i Kina og vært i politisk opposisjon til regjeringen i Beijing. Han har i dag permanent oppholdstillatelse i Norge.

Han har sammen med de to andre - en 37-årig kurder og en 31 år gammel usbekisk mann - vært under etterforskning av PST i rundt ett år.

«Siktelsene viser at planen ble regissert av al-Qaidas øverste lederskap i Pakistan», skriver USAs justisdepartement i en pressemelding.

Pågripelsene skjedde like før klokka ni i dag. I en koordinert politiaksjon ble to av personene pågrepet i Oslo, mens den tredje siktede ble pågrepet i Tyskland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!