Terrorhelt avslørt som gruppevoldtektsmann

Ble nasjonalhelt etter London-bombene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Han ble et symbol på den britiske kampviljen, Garri Holness, etter at han mistet et bein i terrorbombene i London i juli. Gjennom seks BBC-programmer kunne folk følge opptreningen etterpå, og han engasjerte seg aktivt i kampen for å få øket skadeserstatningen for rammede fra de tildelte 50 000 pundene (Nesten 600 000 kroner).

Tirsdag slo bildet av det smilende ansiktet sprekker, da avisa Daily Mail avslørte at han var var dømt til sju års fengsel i en gruppevoldtekt i 1985.

Til avisa hevdet Holness at han var frikjent for dette senere, etter en lang apellsak.

Dømt til sju års fengsel

Men også det var løgn. Holness ble aldri frikjent for gruppevoldtekten han var med på. I stedet ble hele historien brettet ut i avisene.

Garri Holness het den gangen Gary Linton, og var aktiv i gjengen Young Raiders som herjet sør i London. I januar 1985 dro seks gjengmedlemmer to 16 år gamle jenter ned i et parkeringshus i Brixton, og voldtok dem 45 ganger. Jentene ble voldtatt mens de voldtektsmennene holdt kniver mot strupene deres, skriver The Times.

Holness ble dømt til sju års fengsel for voldtekten. I dommen påpekte dommeren at Holness var i en posisjon hvor han kunne stanset overgrepene, men valgte å la være.

Byttet navn

Holness slapp ut etter å ha sittet inne i 3 år. Umiddelbart etter at han kom ut av fengsel endret han navn fra Gary Linton til Garri Holness.

I årene etterpå har han levd en anonym tilværelse som musiker. Inntil han ble et nasjonalsymbol etter terrorangrepet mot London i sommer.

- Jeg visste at dette kom til å komme ut, og jeg var redd og forvirret, gir Holness som en forklaring på at han løy om frikjenningen i gruppevoldtektssaken.

HVA MED OFRENE? Garri Holness stilte opp utenfor statsminister Tony Blairs bolig i Downing Street med krav om større erstatningsutbetaling etter terrorbombene i London. Voldtektsofre, som han selv er ansvarlig for, mottar en brøkdel av summen han i utgangspunktet ikke var fornøyd med.