Terroriserer verden med krem

Når kjente politikere og finansmenn gjester Europa er det ikke snikskyttere, men kremkaker de frykter mest. Onsdag ble USAs viseutenriksminister Frank E. Loy kremterroristenes siste offer. Dagbladet har møtt kremgeriljaens hærfører, Noel Godin. Han vil slå til på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kakebevegelsen

  • I 1969 kastet Noël Godin sin første kake på en meningsmotstander. Siden har han kastet på 22 mennesker. Godin var også hovedmannen bak attentatet på Bill Gates der til sammen 32 aktivister deltok. Godin har også gitt ut boka «Krem og straff».
  • Godin er i hjemlandet en omstridt filmskaper og regissør. Formålet med kakekastingen er at ethvert menneske viser sitt sanne jeg når de blir opprørt. Ideen fikk han fra tidlige slapstick-komedier med Charlie Chaplin og Buster Keaton.

  • Kakebevegelsen finnes i dag i Australia, Tyskland, Sveits, Thailand, USA, Canada, Frankrike og Belgia. I tillegg har de en stor søsterorganisasjon i Nederland. Onsdag angrep en av organisasjonens medlemmer den amerikanske viseutenriksministeren Frank E. Loy.

Som et terrorattentat planlegger de sine angrep. I offentlighetens søkelys skal kjente personer bli ydmyket på det verste. Planen er at angrep skal fremkalle en reaksjon.

-Blir offeret sint er attentatet vellykket. Vi angriper bare folk som vi mener fortjener det. Personer som skjuler seg bak et skall. Nå vi kaster kaker på dem, kommer den egentlige personen frem, sier belgieren Noel Godin til Dagbladet.

Bare bøter

Hittil har paikasterne i Europa bare blitt avstraffet med bøter. To medlemmer av underorganisasjonene er i USA og Canada blitt idømt kortere fengselstraffer. Det er bare til inspirasjon for resten av bevegelsen, mener Godin. Hvem som skal få unngjelde neste gang, er ikke bestemt. Mange av attentatene er rene spontanaksjoner mot lokale politikere og finansfolk. Selv har Godin et konkret ønske:

-Paven er hovedmålet. Vi har gode kontakter i kretsen rundt han. Det er vanskelig, men det kommer til å skje. Vi klarte det med Bill Gates, sier Godin. Godin er regissør, forfatter og anarkist. I de fransktalende landene er det likevel hans stadige angrep mot øvrighetspersoner som har gjort han kjent. Godin er mannen som har stått bak de vellykkede kremattenatene mot Bill Gates, Helen Hunt, den nederlandske finansministeren Gerrit Zalm og direktøren for det internasjonale pengefondet Michael Camdessu.

I Noels verden skulle det ikke være politi, politikere og pengemakt. Da han likevel fant ut at det var det, ble han rådløs inntil han fant på det perfekte motangrep: Paikasting.

-Vi mener at fienden må «drepes». Det gjør vi ved å latterliggjøre dem for en hel verden, ved å bruke verdens eldste sketsj. Å kaste en kake i ansiktet på noen, er som esperanto - et universelt språk som blir forstått overalt. Og det får alle mennesker til å le, samtidig som offeret blir alvorlig såret i sjelen. Det er et direkte angrep på imagen deres, sier Godin.

Sin største seier opplevde han da Microsoft-sjef Bill Gates ankom Brussel i februar 1998. Noen uker i forveien hadde Godin og hans menn fått et tips fra en insider i Microsoft-leiren. Da sjefen selv steg ut av limousinen sto angrepsmennene klare. Kaka ble plassert mitt i ansiktet på verdens mektigste mann.

-Plutselig ble vi helter. Helt frem til da betraktet folk oss som en litt sær organisasjon uten noe overhengende mål. Med det vellykkede attentatet mot Gates ble vi annerkjent, sier Godin som gikk en seiersgang i amerikanske medier og hos konkurrerende dataselskaper etter attentatet.

Organisasjonen har i dag vokst seg stor. I åtte land på fire kontinenter finnes det i dag avleggere av Godins «Le Mouvement du Tarte» eller «Kakebevegelsen». Skjønt, Godin selv vil i anarkistisk tradisjon ikke innrømme at det er snakk om noen organisert bevegelse.

-Vi er løst sammensatt og har ingen leder, selv om jeg på mange måter er opphavsmannen. Vi vil ha en revolusjon og den frittenkende 68-generasjonen tilbake. Men selvfølgelig er det en utopi, sier Godin.

Møtes til middag

Generalen har fortsatt ikke fått endelig klarhet i hvem som stod bak angrepet mot viseutenriksmenister Frank E. Loy under klimakonferansen i Haag der også miljøvernminister Siri Bjerke var en av deltagerne.

-Det kan vært den amerikanske organisasjonen «Biotic Baking Brigade» (BBB), vi vet at de har vært i Nederland de siste dagene. Det finner vi ut på søndag, for da skal vi møte dem til middag, sier Godin.

Hans favorittoffer, den franske filosofen Bernard-Henri Lèvy, er den eneste som har blitt angrepet flere ganger. Fem ganger har franskmannen fått kremsmaken i ansiktet.

-Vi har som grunnregel at vi kun kaster en gang på hver person, men Lèvy er et unntak, sier Godin. Hittil har paikasterne i Europa bare blitt avstraffet med bøter. To medlemmer av underorganisasjonene er i USA og Canada blitt idømt kortere fengselsstraffer. Det er bare en inspirasjon for resten av bevegelsen mener Godin. Hvem som mer de neste som skal få unngjelde er ikke bestemt. Mange av attentatene er rene spontanaksjoner mot lokale politikere og finansfolk. Selv har Godin et konkret ønske.

-Paven er hovedmålet. Vi har gode kontakter i kretsen rundt han. Det er vanskelig, men det kommer til å skje. Vi klarte det med Bill Gates, sier Godin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer