Terroriseres av USA's allierte

Krigsherrene fra Nordalliansen dreper, plyndrer og fordriver den pashtunske sivilbefolkningen. Pashtunerne i Nord-Afghanistan får betale for Taliban-regimets synder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rapport fra den USA-baserte menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) dokumenterer omfattende overgrep mot pashtunere i de lovløse nordafghanske områdene. Krigsherrer fra Nordalliansen har siden jul herjet pashtunske landsbyer med plyndringer, utpressing og drap. Pashtunske kvinner forteller om utbredt seksuell vold. Pashtunerne, som utgjorde flertallet av det forhatte Taliban-lederskapet, er en minoritet i Nord-Afghanistan, hvor de er uten politisk makt. Et lappeteppe av væpnede usbeker, tadsjiker og hazaraer - USAs allierte i krigen mot Taliban - dominerer på ny i det krigsherjede området, og søker hevn for Talibans undertrykkelse.

Nedslakting

En av de blodigste episodene inntraff i desember i fjor, da opp til 37 sivile pashtunere ble slaktet ned i landsbyen Bargah-e Afghani i den nordlige Balkh-provinsen.

En 16-årig pashtunsk jente beretter nøkternt til observatørene om drapene på den 24-årige broren og den 70 år gamle faren.

Seks væpnede hazaraer trengte seg inn i huset og krevde familien for et stort pengebeløp.

- Jeg så drapene. Først slo de dem med våpnene sine, veldig hardt. Så skjøt de dem med omtrent 30 kuler. Etterpå la de broren min på bakken og stakk ham med bajonettene. Han døde med en gang. Faren min to døde dager seinere, sier jenta.

Øde landsbyer

HRW-observatørene besøkte i løpet av tre måneder et tjuetall landsbyer i Nord-Afghanistan, fra Faryab-provinsen i vest til de sentrale fjellområdene i Baghlan. Mange av dem var blitt rene spøkelsesbyer.

En gjenværende aldrende pashtunsk bonde fortalte hvordan militsen hadde plyndret landsbyen hans seks eller sju ganger.

HRW har dokumentert over 150 voldshandlinger og plyndringer rettet mot den pashtunske sivilbefolkningen. Den 55-sider lange rapporten konkluderer med at det er påtrengende å bringe krigsherrene i området under kontroll for å beskytte pashtunske sivile. Den afghanske overgangsregjeringen i Kabul har liten myndighet i det krigsherjede nord, hvor grupper av usbekere, tadsjiker og hazaraer kjemper om makten. Statsminister Hamid Karzai har bedt om internasjonal hjelp til å kontrollere de nordlige områdene, men amerikanske militærmyndigheter sier kategorisk nei til å utvide sikkerhetsstyrken fra Kabul.

ETNISK TERROR: En pashtunsk jente og flere kvinner fra Nord-Afghanistan venter på mat i en flyktningleir i Kabul. Siden Taliban-regimets fall har krigsherrer i nord herjet fritt med den pashtunske lokalbefolkningen.