- Terroriserte bygda i ti år

ØRNES/OSLO (Dagbladet): 28-åringen som drepte Linn Charlott Nesblom (16) lørdag kveld, terroriserte sitt nærmiljø i ti år, hevder bygdefolk. Elever ved Linns skole mener lensmannskontoret har kviet seg for 28-åringen, og tatt på ham med silkehansker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere detaljer lekker nå ut om påståtte overgrep fra 28-åringens side. To andre jenter skal ha vært truet på samme måte som Linn.

Dagbladet har snakket med faren til den ene eks-kjæresten. Frykten for 28-åringen har hjemsøkt ham og familien hver dag de siste tre- fire åra.

Mannen vil være anonym og sier:

- Selv nå er jeg livredd for represalier. Jeg tør derfor ikke å si for mye. Men 28-åringen har truet både oss og datteren vår på livet mange ganger. Én gang ble han buret inne. For å unngå trøbbel har politiet vært snille med ham.

Vokser

Raseriet mot politiet, representert ved lensmannskontoret i Meløy, vokser. Stadig flere forteller om en voldsmann som i ti år har fått terrorisere sine sambygdinger bortimot uhindret.

Som Dagbladet skrev i går, ble 28-åringen anmeldt av Linn Charlott Nesblom og hennes mor for to måneder siden.

Thomas Seljevoll (19), kamerat av Linn, forteller dette til Dagbladet:

- Noen dager etter anmeldelsen traff jeg Linn. Hun hadde merker på halsen. Hun fortalte at 28-åringen hadde tatt kvelertak og gjentatte ganger ropt at han skulle drepe henne. Linn sa at hun fryktet for sitt liv. Hun trodde at han var i stand til å drepe. Det samme har jeg selv tenkt.

Andre i lokalmiljøet bekrefter Seljevolls historie. Men til tross for 28-åringens mange påståtte voldsovergrep, ble anmeldelsen ikke etterforsket.

En knapp måned seinere - natt til søndag 3. oktober - ble drapsmannen pågrepet og fratatt en kniv ved Ørnes Hotell.

Thomas Seljevoll var øyenvitne:

- 28-åringen viftet med kniven mot lensmann Kjell Sahl. Etter at politiet pågrep ham, tok de ham med på en kjøretur. Etter 10- 15 minutter returnerte bilen. 28-åringen ble satt av utenfor hotellet, forteller Thomas Seljevoll.

Nachspiel

Kort tid etter skal 28-åringen ha entret et nachspiel. Der skallet han ned to tenåringer - fordi deres navn og numre var lagret på Linns mobiltelefon.

Tidligere på dagen - før pågripelsen på hotellet - skal 28-åringen ha tatt for seg to andre guttevenner av Linn.

En av dem var Linns klassekamerat Rainer Aronsen (16):

- Han dukket plutselig opp og skallet ned en venn av meg. Jeg så at min venn blødde. Deretter tok 28-åringen tak i hodet mitt og spurte om jeg var Rainer. Da jeg bekreftet det, skallet han meg også ned. Så presenterte han seg, og viftet et bilde av Linn oppunder nesa mi. «Kjenner du henne? Har du rørt henne?» spurte han.

Rainer Aronsen hevder at Linn sjøl anmeldte 28-åringen for voldsbruk flere ganger.

- Men hver gang truet han henne på livet, slik at hun trakk anmeldelsene.

Rainer føler et veldig sinne mot det lokale politiet.

- De burde ha buret drapsmannen inne for lenge siden. De hadde så mye på ham. Men de var livredde. Det måtte et lik til før de reagerte, sier Rainer.

Forstår sinnet

Politiadjutant Ann Rødvei ved Bodø politidistrikt forstår sinnet og aggresjonen.

- Men en del episoder som vennekretsen nå har omtalt i media, har ikke vært kjent for politiet, sier hun.

- Hvordan kan politiet ha unngått å oppfatte et trusselbilde som store deler av innbyggerne kjente til?

- Det er beklagelig. Men generelt vil jeg si at det også kreves at politiet er kjent med at det foreligger kriminelle forhold. Dessuten er det ikke all atferd som fører til strafferettslige sanksjoner.