Terroriserte lille «Norge»

Ranet, drepte og voldtok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «I en by som er så stille at du kan høre fuglenes vingeslag, hvor det bare er en politibil og ingen skikkelige trafikklys, er det vanskelig å forstå hvilket skrekkscenario som utspilte seg mandag kveld.»

Slik omtaler nyhetskanalen WLTX-TV Columbia de grusomme forbrytelsene som rammet lille Denmark og Norways snaut 400 innbyggere i South Carolina 18. desember.

I det som utviklet seg til et over tre timer langt mareritt forvandlet fem unge menn småbyidyllen til den reneste Quentin Tarantino-filmen.

De fem mennene står nå tiltalt for ran, voldekt og overlagt drap og for å ha skadet til sammen seks mennesker i de to byene.

Blant annet skal de unge mennene ha brutt seg inn i huset til 81 år gamle Vance Polite og skutt og drept ham. I et annet tilfelle skal de ha tatt seg inn i hjemmet til en kvinne, satt et skytevåpen mot hodet på hennes ett år gamle sønn og på den måten truet seg til sex med kvinnen.

Tok seg inn i husene til folk

Onsdag denne uken møtte Darrell Cournelius Gleaton (18), Darone Derricott (18), Ricardo Johnson (19), William Antonio Gleaton (25) og Brandon Alzante Staley (20) i retten i Orangeburg County for andre gang.

Sheriffen i Orangeburg County, Larry Williams, tror det første offeret ble skutt i Denmark.

Foto: Google Map/WLTX-TV Columbia
Foto: Google Map/WLTX-TV Columbia Vis mer

- Vår etterforskningsteori er at motivet var ran, sier Williams til avisen The Times and Democrat.

- Deretter forlot de Denmark og dro til Norway, hvor de tvang seg inn i hjemmene til folk og fortsatte herjingene, sier Williams til avisen.

I ett av tilfellene tok mennene, som alle var bevæpnet, seg inn i et hus ved å sparke inn inngangsdøren. I huset bodde det til sammen fire personer: to menn, den ene 30 og den andre 19, en kvinne på 21 og hennes ett år gamle sønn. 30-åringen ble slått med pistol og 19-åringen bundet fast.

Ifølge etterforskningsrapporten truet den ene av de tiltalte, Darrell C. Gleaton, kvinnen til å ha sex med ham ved å true med å drepe sønnen hennes.

Deretter skal de fem unge mennene ha forlatt huset med lommeboken og bilen til den 30 år gamle mannen. Bilen ble senere funnet totalvraket og nedbrent omlag to og en halv kilometer fra huset.

Ble tatt etter 30 timer

Etterlatte av den drepte 81-åringen Vance Polite har vanskelig for å fatte hva som skjedde i lille Norway denne desemberkvelden før jul.

- Jeg vet virkelig ikke hva som skjedde, med det skjedde, sier svoger til avdøde Polite, 83 år gamle Matthew Higgins til nyhetskanalen WLTX-TV Columbia.

- Han ble skutt og slått med pistol, sier politisjef i Norway, James Preacher til WLTX-TV Columbia, som tror motivet for drapet, som fant sted i 81-åringens hjem, var penger.

Alle de fem gjerningsmennene ble i løpet av en 30 timers storstilt politijakt pågrepet.

Ifølge sheriff Larry Williams ble Darrell C. Gleaton pågrepet ikke langt fra det utbrente bilvraket. Han samarbeidet med politiet, som raskt kunne pågripe to av de andre, Darone Derricott og Richardo Johnson.

Antonio Gleaton og Brandon Alzante Staley ble senere pågrepet i det de forsøkte å flykte.