Terrorisme, innvandring og krig: Dette frykter vi nordmenn aller mest

Eller gjør vi egentlig det?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hva er det egentlig vi nordmenn går rundt og er redd for i hverdagen? Tenker vi på jordas undergang og hva vi eventuelt ville gjort i møte med dommedag?

Disse spørsmålene har den amerikanske TV-stasjonen Fox forsøkt å finne svar på. I forbindelse med Europa-lanseringen av reality-showet «Doomsday Preppers» har kanalen undersøkt om europeere er klare for dommedag.

Dagbladet har fått tilgang til de norske svarene, og der kommer det fram at det vi frykter aller mest er terrorisme. 35 prosent av de spurte svarte at terrorisme var det de fryktet mest, noe som kanskje ikke er så rart etter et tiår i terrorens tegn og fjorårets angrep i Oslo og på Utøya.

Terrorismefrykten skiller seg ut i undersøkelsen, og innvandring eller overpopulasjon kommer på «andreplass» og blir nevnt av 18,9 prosent. 17,3 prosent av oss ser ut til å frykte krig, mens økonomisk kollaps og politikk eller politisk korrupsjon følger like etter.

Flest menn frykter islamisering I tillegg til at innvandring altså er vår nest største frykt, svarer nesten fem prosent at islamisering er det de frykter. 2,7 prosent av de spurte svarer at dette er det de frykter aller mest.

Undersøkelsen er basert på intervjuer med 301 personer. Den viser at kvinner er mer redd for terrorisme enn menn, mens det derimot er mennene som er mest redde for innvandring og islamisering. Bare 0,7 prosent av kvinnene svarer at de frykter muslmer mest av alt, mens tallet for menn er 4,7.

Da DBTV tok turen ut i Oslo for å høre hva folk går rundt og er redde for, var det imidlertid helt andre svar vi fikk. De færreste ville innrømme at de var redd for noe som helst, mens enkelte trakk fram mindre alvorlige ting som regnvær, torden og edekopper.

Men da vi trakk fram dommedag var det flere som hadde noe på hjerte. Undersøkelsen fra Fox viser at 56 prosent av de spurte ville ha gjort ting annerledes dersom de fikk vite at verden kom til å gå under.

Slutte i jobben og ha mye sex De aller fleste ville tilbrakt mer tid med familien (57,7 prosent), mens mange også ville brukt tida på å reise (53 prosent). 28,6 prosent av oss ville sluttet i jobben, mens en av fire ville spist hva de ville og hatt så mye sex som bare mulig.

Bare 13,7 prosent ville brukt tida si på å samle seg opp et matlager, mens 10,7 prosent ville valgt å drikke seg fra sans og samling hver dag.

Og dersom dommedag først er ute, ville 54,2 prosent av oss bare stolt på oss selv. 42,5 prosent ville stolt på hæren og politiet, mens nesten ingen ville ha søkt hjelp fra politikerne.

Hva er du redd for? Og hvordan ville du ha forberedt deg på dommedag?