Terrorismens nye ansikter

Al-Qaida har blitt mer en bevegelse enn en organisasjon. Terroristene er yngre og forbindelsene til Al-Qaida er ulike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier forsker Petter Nesser ved Forsvarets Forskningsinstitutt, som studerer islamske nettverk i Europa.

-Terrorist-aksjonen i London viser hvor komplekst bildet er. Aktører og motiver er mer sammensatte. Al-Qaida er mer en bevegelsen enn en organisasjon. Tidligere kunne islamister i Europa ha lokale motiver, som algirerne i Frankrike. Men etter 2000 ser vi mer globale motiver: Islam skal forsvares mot USA, Israel og deres allierte i en global krig. Nå er krigen i Irak den viktigste motivasjonen, sier han.

- Ikke uventet

-London-angrepet var ikke uventet. Det dreier seg om små grupper, gjenger eller celler på fem til ti personer, som gjerne kan ha ulik nasjonal bakgrunn, men også kan være fra samme land. I Madrid var de fleste marokkanere, men i prinsippet er cellene ofte fler-nasjonale. Vi har også sett europeere som har konvertert til islam og kommet inn i radikale islamistske miljøer, og som har vært innblandet i terror-planer, sier Petter Nesser.

Båndene til al-Qaida, mener han, er varierer sterkt.

-Det typiske er, når vi ser sakene over tid, at viktige personer i cellene har vært i leire drevet av al-Qaida i Afghanistan på slutten av 90-tallet, i leirene til kashmirske opprørsgrupper, i Tsjetsjenia eller på Balkan. En leder eller en tilrettelegger har oftest en «jihad»-bakgrunn. Disse kan være inspirert, men uten direkte kontakt til al-Qaida. Andre har hatt direkte tilknytning til kjerna i al-Qaida i Afghanistan og Pakistan, sier han.

Personlige nederlag

Terrorist-gruppene kan også være hjemme-avlede, som i London, eller de kan komme utenfra. Nesser trekker fram enda et eksempel på «globalisering»:

-Fire algirske «hellige krigere» skulle i 2000 sprenge katedralen Notre Dame i Strasbourg, og de viser et mønster som skulle gå igjen. Planene ble lagt i treningsleire for algirere i Afghanistan i 1999 og 2000. Videre planlegging foregikk i London og Frankfurt. Ei algirsk gruppe (GSPC) hjalp med finansiering og samordning. Delvis skaffet de penger ved narko-salg. De hadde et «sikkert hus» på tysk side av grensa. Kjemikalene til sprengstoff var kjøpt på forskjellige apoteker. Bombe-oppskriftene som ble funnet da de ble tatt var fra London og Afghanistan.

Motivene deres var sammensatte. De ville straffe Frankrike for innblanding på regimets side i borgerkrigen i Algerie. Og de skulle straffe islams fiender. Personlig var de første og andre generasjons innvandrere i Tyskland og Frankrike, der de vandret mellom småjobber og arbeidsledighet, uten å få lovlig oppholdstillatelse.

-Det er typisk at gruppene har en «global hellig krig» mot USA som et religiøst-politisk hovedmotiv, mens de personlige motivene for å gå inn i disse gruppene ligger mer på det sosiale plan, som personlige nederlag, rasisme og fremmedgjøring. Og stadig yngre mennesker rekrutteres, sier Petter Nesser.

Ingen «mesterhjerne»
I går meldte nyhetsbyrået AP at flere Europeiske land har kastet ut imamer og radikale muslimske bønneledere, som de mener nører opp under hat og vold mot vestlige mål etter terrorbombene i London. Samtidig leiter britisk politi etter spor etter bakmannene over hele verden, blant annet i Pakistan, Saudi-Arabia og Zambia. De leiter både i koran-skoler utenlands og i moskéer i England etter forbindelser mellom de mistenkte.

Internasjonale etterretningseksperter tror ikke lenger at en «mesterhjerne» fra al-Qaida, eller at en sentral al-Qaida gruppe, stå bak de siste terror-angrepene i London, Sharm el-Sheik og Bagdad. De har få, om noen, likhetstrekk eller forbindelseslinjer som kan knytte dem til en felles al-Qaida-kommando. Terroreksperten Magnus Ranstorp ved St. Andrews University påpeker at al-Qaida lenge har vært delt i to leire, en som konsentrerer seg om mål mot sekulære regimer i Midt Østen, og en annen som konsentrerer seg om «korsfarerne» i Vesten, skriver The Guardian.

Helt siden togbombene i Madrid i fjor har flere lands etterretningsorganisasjoner konkludert med at flere av de terrorangrepene er gjennomført av grupper uten organisert tilknytning til al-Qaida.
-Vi ser en terroristtrussel som er i betydelig endring. Det er grupper som ikke nødvendigvis er homogene. Fundamentalistiske islamister har slått seg sammen med småkriminelle. Noen er født i Europa, eller har to statsborgerskap, som gjør det lettere for dem å reise fra land til land. Nettverkene er langt mindre strukturert enn vi tidligere trodde, sa Frankrikes etterretningssjef Pierre de Bousquet i et intervju i Paris.

Tre av selvmordsbomberne i London 7. juli var britiske statsborgere av pakistansk opprinnelse, en var britisk statsborger med foreldre fra Jamaica, og angrepene anses i dag som «hjemmelagede» operasjoner.I angrepene to uker senere, ble de utført av en somalier med oppholdstillatelse i Storbritannia, en etiopier som utgav seg for å være somalisk flyktning, og en britisk statsborger født i Eritrea med et kriminelt rulleblad, som angivelig skal ha blitt radikal muslim i fengselet.

Frykter unge menn
Ingen av de som nå er identifisert etter London-angrepet 21.juli har en bakgrunn fra Irak, og flere av dem er for unge til å være blitt trent i al-Qaida leire i Afghanistan, som ble stengt i 2001.
Allerede for et år siden påpekte britenes anti-terrorsjef , Peter Clarke, at deres etterforskning viste en fullstendig endring i hvem som kunne være mulige terrorister, og kalte det for en ny trussel.
-Lokale menn som tenkte globalt, skriver forfatteren av boka «Globalized Islam», Olivier Roy.

De misstenkte fra London 7.juli: Yasin Hassan Omar(24): Kom til Storbritannia fra Somalia som 11-åring. Levde i New Southgate i Nord-London. Pågrepet i Birmingham. Mukhtar Said Ibrahim(27): Kom til Storbritannia fra Eritrea som 14-åring. Bodde i London. Ramzi Mohammed: Få sikre opplysninger. Osman Hussain (27): Britisk statsborger født i Etiopia. Pågrepet i Roma. Avslørt av mobiltelefonen sin. Skal ha inrømmet å ha båret bomba.
Selvmordsbomberne fra London 7. juli: Hasib Mir Hussain (18): Bodde i Leeds. Hade vært på pilgrimsreise til Mekka, og lot skjegget vokse og begynte å gå med lange skjortler. Shehzad Tanweer (22): Født i Bradford i Storbritannia, og oppvokst i Leeds. Kjent som stille, religiøs, og uten interesse for politikk. Mohammed Sidique Khan (30): Kom fra Leeds og jobbet som lærer. Germaine Lindsay (19): Britisk statsborger, født på Jamaica. Bodde i Nord- England, var gift og hadde ett barn.Hadde konvertert til Islam.
"Kameleonen": Mustafa Setamarian Nasar: Spansk-syreren er isøkelyset etter London-bombene. Kalles en Al-Qaida-kameleon fordi han opptrer i ulike forkledninger.
Ukjent forbindelse: Rashid Haroon Aswat: Pågrepet i Zambia. Ukjent forbindelse til de andre mistenkte. Nær forbindelse til Al-Qaida. Blir nå utlevert til Storbritannia.