Terrorist-jakt i Bosnia

Amerikansk etterretning har innledet en storstilt jakt på militante islamister i Bosnia. De frykter at landet har blitt frihavn for terrorettersøkte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europeiske etterretningskilder opplyser til den britiske avisen The Daily Telegraph at Bosnia i dag fungerer som stoppested for militante islamister på vei fra steder som Tsjetsjenia og Afghanistan til Irak.

NATO-styrker har overvåket freden i Bosnia i snart ti år, men erstattes ved årsskiftet av en fredsbevarende styrke fra EU.

300 offiserer

Rundt 300 etterretningsoffiserer fra USAs sivile og militære etterretningsorganisasjoner vil likevel bli værende igjen i Bosnia, for å overvåke islamistenes virksomhet i landet, skriver The Daily Telegraph.

Flere tusen mujahedin-soldater med erfaring fra krigen i Afghanistan kjempet med USAs stilltiende velsignelse på de bosniske muslimenes side under krigen mot kroater og serbere på 1990-tallet, og mange av dem slo seg ned i Bosnia da krigen var over.

Flere av dem skal ha nære bånd til Osama bin Ladens al-Qaida, og bidrar i dag både med våpen, dokumenter og annen støtte til nettverket.

- De har spredd ord om at Bosnia er stoppested som kan dekke terroristers behov: våpen, penger og dokumenter, sier en etterretningskilde til den britiske avisen.

Nære bånd

Nærmere 750 islamister som mistenkes for å ha nære bånd til al-Qaida overvåkes nå tett av vestlig etterretning i Bosnia.

I 2002 ble seks menn fra Algerie pågrepet og sendt til USAs fangeleir på Guantanamo-basen på Cuba, mistenkt for å ha planlagt et bombeattentat mot den amerikanske ambassaden i Sarajevo.

Etterretningsoperasjonen i Bosnia er blant de største USA har noe sted i verden, og ledes fra Sarajevo-forstaden Butmir der NATOs Bosnia-styrke har sin base.

Organisasjoner

Foruten å fotfølge mistenkelige islamister over hele Bosnia, forsøker også de amerikanske etterretningsfolkene å overvåke de mange muslimske velferdsorganisasjonene som er aktive i landet.

En slik organisasjon, den saudiske al-Haramain-stiftelsen, ble anklaget for å kanalisere store pengebeløp til al-Qaida og stengt av amerikanerne i 2002.

Ifølge USA fortsatte imidlertid gruppen sin virksomhet under et annet navn, før også denne ble stengt i 2003.

Kritiske

Mange bosniere er kritiske til USAs store iver etter å overvåke ytterliggående muslimer i landet, og spør hvorfor amerikanerne ikke i stedet bruker ressursene på å lete etter ettersøkte krigsforbrytere som Radovan Karadzic.

- De amerikanske etterretningsfolkene konsentrerer seg om mistenkte islamister og ikke om kjente krigsforbrytere. Dette er i ferd med å utvikle seg til en heksejakt, sier Senad Slatina i International Crisis Group til The Daily Telegraph..

(NTB)

<B>FRITT STOPPESTED: al-Qaida-tilknyttede terrorister skal ha spredd et rykte om at Bosnia er et sted som kan dekke deres spesielle behov.