«Terrorist» på indisier

Erna Solbergs utvisningsvedtak stempler langt på vei mulla Krekar som en internasjonal terrorist. Amnesty raser, og føler seg misbrukt av myndighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunalminister Erna Solberg hadde i går en pressekonferanse der hun offentliggjorde at norske myndigheter har vedtatt å utvise mulla Krekar. De mener han truer rikets sikkerhet, og ønsker ham ut av landet innen to uker. Men det er ingen konkrete planer om å iverksette vedtaket.

- Det vil bli politiets oppgave når et utvisningsvedtak formelt er gyldig, sa Erna Solberg.

Samtidig var hun nær ved å fastslå at Krekar er en terrorist.

- Han har hatt kontakt med terroristnettverk. Vi kaller ham ikke terrorist direkte, men mange i hans hjemland vil nok kalle ham terrorist, sier hun til Dagbladet.

Hun understreker at han ikke er utvist etter terroristparagrafen, men av hensyn til rikets sikkerhet. Både Solberg og UDI-direktør Trygve G. Nordby vedgår at de ikke har et eneste bevis for at Krekar er farlig.

- Det er summen av indisier, og ikke enkeltbevis, som viser det bildet vi har av mannen, sier Nordby til Dagbladet.

Indisier

Opplysningene er hentet fra åpne kilder. Mange av disse kommer fra Krekars politiske motstandere i Nord-Irak. Men Solberg og Nordby understreker at det ikke har vært avgjørende for saken.

- Her er det viktig å vektlegge summen av opplysningene. I begynnelsen nærte vi en viss skepsis fordi alt kom fra hans motstandere. Men basisen i dag er betydelig bredere enn det, hvor vi vektlegger rapporter fra Human Rights Watch og Amnesty, sier Solberg.

- Er indisier nok til å utvise?

- Når det gjelder hensynet til rikets sikkerhet, er det nok å bevise at det er grunn til mistanke. Dette er ikke beviser i juridisk forstand, som man ville brukt i en straffesak. Det ville bli en helt annen og vanskeligere sak.

Amnesty rasende

Generalsekretær Petter Eide i Amnesty Norge er rasende:

- Jeg vil ha meg frabedt at Amnestys rapporter blir brukt til å drive utlendingspolitikk. Amnesty har dokumentert ulovligheter i forbindelse med Ansar al-Islam, men har aldri knyttet mulla Krekar til dette eller ført beviser mot ham.

Krekar selv er klar i sin tale:

- Klart vi skal klage. Vi må prøve, og vi skal klare det. Jeg tror vi får nok tid til å bevise at det ikke er hold i mistankene mot meg. Erna Solberg gjorde dette for å lette sin samvittighet overfor USA. Men jeg tror samtidig hun visste at dette vil ta lang tid, og at det ikke blir lett å finne en løsning.

GIR SEG IKKE: Mulla Krekar har ingen planer om å gi opp kampen for å bli i Norge. Sammen med advokat Brynjar Meling skal han bevise hvor ufarlig han er.