Terrorist-razzia før fotball-VM

PARIS (Dagbladet): Hundrevis av politifolk gikk i går til aksjon mot muslimske fundamentalister i fem europeiske land. Frankrike frykter terroraksjoner mot fotball-VM som begynner om to uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I går ble 89 personer hentet inn til avhør hos politiet. Franske myndigheter mener politirazziaen har fått støtteapparatet til Algeries Væpnede islamske grupper (GIA) ut av balanse.

- Aksjonen ble gjennomført etter månedslang spaning, opplyste det franske innenriksdepartementet i går.

Razziaene var ledet av den kjente franske antiterrordommeren Jean-Louis Bruguihre, og ble gjennomført samtidig i Frankrike, Tyskland, Italia, Belgia og Sveits.

Flere aksjoner

Myndighetene i de fem landene har i månedsvis samarbeidet og planlagt aksjonene. Flere aksjoner er planlagt, og etterforskningen fortsetter, lover franske myndigheter. Man frykter at det særlig er den ytterliggående algeriske gruppa GIA som har sett fotball-VM som terrormål.

Det store sparket i terrormaurtua i Europa hadde blant annet til hensikt å skille GIAs forskjellige støttegrupper fra hverandre, og forhindre dem fra å samarbeide fram mot fotball-VM.
Politiet var også på jakt etter eventuelle sprengstofflagre, men fant i stedet én million kroner, videokassetter med GIA-trening, datadisketter, falske papirer og diverse dokumenter.

Flest fra Algerie

De fleste av de 89 som ble hentet inn til avhør er av algerisk opprinnelse. Bare i Frankrike ble 53 pågrepet. Av disse satt fremdeles 47 i varetekt i går kveld.

Det gjelder blant annet Abdellah Khinai og Omar Saiki, aktive løytnanter for GIAs emir Hassan Hattab, som vil eksportere GIAs blodige krig til Europa. Både Hattabs høyre hånd, Adel Mechat, og Omar Saiki ble arrestert i Tyskland. Alle tre er nøkkelpersoner i GIAs terrornett i Europa. Khinai skal stå for all viktig logistikk.

Et titalls personer ble hentet til avhør i Belgia, Sveits og nord i Italia. Fem personer ble pågrepet i Tyskland, nær Köln og Bonn.
Den franske innenriksministeren Jean-Pierre Chevenement sa i går at politiaksjonen hadde sprengt tre viktige terrornettverk.

Razziaene ble mulige etter at belgisk politi arresterte åtte GIA-sympatisører i Brussel 5. mars i år. Det ble funnet sprengstoff, blåsyre og dokumenter som kartla store deler av nettverket som politiet deretter kunne spane.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer