Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terror i Stockholm

Terroristen bodde 30 meter unna sjåføren:
- Jeg vet ikke om han ventet på meg

39 år gamle Rakhmat Akilov.

SIKTET FOR TERROR: Rakhmat Raimovich Akilov (39) fra Usbekistan er siktet for terror gjennom drap. Foto : Privat
SIKTET FOR TERROR: Rakhmat Raimovich Akilov (39) fra Usbekistan er siktet for terror gjennom drap. Foto : Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 7. april ble fire mennesker drept i Stockholm sentrum. Dette etter at Rahmat Akilov kjørte en lastebil inn i en folkemengde.

Nå skriver Expressen at Akilov bodde 30 meter unna sjåføren som kjørte bilen før den ble kapret.

- På et vis var det det noe kjent med ham. Jeg vet ikke om han ventet på meg, sier mannen, som jobber for Spendrups, overfor den svenske avisa.

BRUKER KJØRETØY SOM VÅPEN: Angrepet i Stockholm er det siste av flere lignende angrep på kort tid. Video: CNN Vis mer

- Har vært grusomt

Han lastet av øl ved en restaurant på Adolf Fredriks kyrkogata da den mistenkte terroristen tok seg inn i kjøretøyet. Sjåføren skal så ha stilt seg i veien for ham, for så å kaste seg unna da Akilov satte opp farten.

- De siste dagene har vært grusomme. Jeg er i sjokk etter det som hendte, sier lastebilsjåføren til Expressen.

I intervjuet legger sjåføren til at det har vært vanskelig å sove, og at han har oppholdt seg i leiligheten til venner av ham.

Vil ta grep

FILMET: Et vitne filmet lastebilen som kjørte gjennom en folkemengde i Stockholm fredag formiddag. Video: Niclas Carling Vis mer

I etterkant av hendelsen, ønsker transportnæringen å ta grep.

- All teknologi og ny teknologi rundt sikkerhet må beskytte både sjåføren og allmenheten, sa kommunikasjonssjef Erika Svanström i bransjeorganisasjonen Sveriges åkeriföretag til Dagbladet tidligere i dag.

- Det kan være løsninger som fysiske hindringer i gågater, sensorer i lastebilvinduet som bremser automatisk dersom kjøretøyet kommer for nære en person. Det kan være en mulighet å bryte strømmen på kjøretøyet med en enkel innretning fra utsiden av kjøretøyet, la hun til.

Holder møte

I morgen skal bransjeorganisasjonen og lastebilgigantene Volvo og Scania møte svenske myndigheter. Temaet blir mulige sikkerhetstiltak.

- Regjeringen har invitert til samtaler om det som har skjedd. Vi ønsker å medvirke i disse samtalene. Vi kommer til å bidra i alle sammenhenger vi kan, sier kommunikasjonssjef Svanström