Terroristen Didar kan felle Krekar

Selvmordsbomberen Didar (20) skal være en av Økokrims viktigste kort mot mulla Krekar. Dagbladet har fått eksklusiv tilgang til de kurdiske avhørene av fangen som Økokrim har besøkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag avgjør tingrettsdommer Hans Bloch-Hoell om mulla Krekar skal varetektsfengsles for fire uker med brev- og besøkskontroll.

Dagbladet har fått eksklusiv tilgang på avhørene av to tilfangetatte aktivister som skal være sentrale vitner i Økokrims sak mot Krekar.

Skulle bli martyr

Mullaen skal være siktet etter paragraf 233 i straffeloven, og siktelsen går på medvirkning til forsøk på drap. Etter det Dagbladet kjenner til knyttes siktelsen til to konkrete aksjoner angivelig beordret av Krekar mens han befant seg i Nord-Irak våren 2002. Krekar ble arrestert fredag.

20-åringen Didar Khalid Khdir Khalan ble arrestert 17. juni 2002 da han skulle sprenge seg selv i en selvmordsaksjon i byen Said Sadeq i Nord-Irak. Angrepet var rettet mot en kommandopost tilhørende Kurdistans patriotiske union (PUK), som kontrollerer et av områdene i Nord-Irak.

«Jeg gikk ut av bilen og gikk til kommandoposten. Der sto det fem- seks personer, mens flere andre spilte fotball. Jeg hadde ordre om å spørre etter Muhammad, og hvis de svarte - hvem er Muhammad? - skulle jeg sprenge meg selv,» skal unggutten ha forklart i avhør etter aksjonen.

Overtatt av mulla Krekar

Som 14-åring startet han som bilmekaniker i sin fetters verksted. I den svært religiøse familien studerte sønnene Koranen. Men da to av storebrødrene gikk over til PUK, etter å ha kjempet mot dem som islamistiske krigere, fikk ikke Didar lov til å gå i moskeen lenger.

«Brødrene mine slo meg, og lot meg ikke være med islamister. Men nå har de reist til utlandet,» forklarte han.

Ved siden av å spille fotball, begynte han å vanke mer og mer i moskeen, og ble etter hvert rekruttert til den militante organisasjonen Jundil Islam. Hans avdeling ble like etter underlagt den nyopprettede Ansar al-Islam, ledet av mulla Krekar.

«Jeg fikk ikke våpenopplæring før det ble mulla Krekars avdeling. Vi fikk opplæring i Kalashnikov, RPG og bombekastere,» skal han ha forklart. På det tidspunktet skal Krekars avdeling ha bestått av knapt 50 krigere. I to måneder fikk han opplæring, hvor han blant annet hadde nattevakt hver natt.

Selvmordsbomber

«Det var uoverensstemmelser mellom Ansar al-Islam og PUK. Det ble bestemt at jeg og seks andre skulle læres opp i sjokkangrep og kidnapping. Læreren vår kom fra Afghanistan, og tilhørte al-Qaida,» skal han ha forklart.

Etter kurset skal han ha blitt konfrontert av en av mulla Krekars nestkommanderende, Abdullah Shafee og instruktøren Abu Abdullah.

«De sa at hvis jeg begikk selvmord i Guds navn, ville jeg komme til paradis. Vi snakket om martyrdøden,» forklarer han i avhøret.

Seinere ble han isolert i flere dager i et rom, der han skulle be.

Ble filmet

Etter isolasjonen ble han videofilmet mens han leste fra Koranen og sa han skulle selge sin sjel til Gud for paradis og alt det gode der. Dagen etter fikk han opplæring i å bruke dynamittvesten og dynamittbeltet han skulle bære med seg i aksjonen.

Som 19-åring sto Didar i PUKs kommandopost og spurte etter Muhammad.

«De spurte meg: {lsquo}Hvem er Muhammad?', men jeg var redd for å utløse dynamittvesten. Vakta ble nervøs, og så at jeg hadde stor kropp og glidelåsen på jakka lukket. Da en annen vakt la hånda på brystet mitt, sa jeg at det var TNT. De kastet meg i bakken og klippet ledningene til tenningsbatteriet. Slik ble jeg fanget,» forklarte Didar.

Han sitter fortsatt fengslet hos PUK, og hans skjebne er uavklart. Han er en av fangene Økokrim skal ha avhørt i forbindelse med siktelsen av mulla Krekar for medvirkning til drapsforsøk.

SIKTET: Mulla Krekar er siktet for medvirkning til forsøk på drap mens han befant seg i Nord-Irak i 2002. Nye opplysninger fra avhørene av selvmordsbomberen Didar (under) er Økokrims nye kort i saken.