<strong>DREPT:</strong> Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen ble drept i terrorangrepet mot Hotel Serena i Kabul i 2008. Nå skal terroristen bak angrepet være løslatt, som ledd i fredsforhandlingene mellom Taliban og Afghanistans myndigheter. Foto: NTB
DREPT: Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen ble drept i terrorangrepet mot Hotel Serena i Kabul i 2008. Nå skal terroristen bak angrepet være løslatt, som ledd i fredsforhandlingene mellom Taliban og Afghanistans myndigheter. Foto: NTB Vis mer

Carsten Thomassen drept:

Terroristen trolig løslatt: - Vanskelig

Taliban-terroristen som drepte Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen, er trolig løslatt i forbindelse med fredsforhandlingene med afghanske myndigheter. Både Jonas Gahr Støre og diplomaten som sist snakket med Thomassen, beskriver problemstillingen som krevende.

Publisert

Rundt 400 Taliban-fanger er løslatt som et ledd i fredsforhandlingene mellom Taliban og myndighetene i Afghanistan.

Blant de løslatte fangene, er trolig Muhammed Ramadan, Taliban-terroristen som i 2008 deltok i angrepet mot Hotel Serena i Kabul i 2008, skriver Aftenposten.

Seks personer ble drept i angrepet, blant andre den 38 år gamle Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen. Ytterligere seks personer ble skadet, blant dem den UD-ansatte Bjørn Svenungsen, som ble skutt.

- Historisk forsøk

En norsk delegasjon, ledet av daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), oppholdt seg på hotellet da angrepet fant sted. Angrepet var rettet mot den norske delegasjonen. En rekke norske journalister fulgte Støre på reisen, blant andre 38 år gamle Thomassen.

<strong>ANGREP:</strong> Jonas Gahr Støre snakker med pressen i tilfluktsrommet etter terrorangrepet mot Serena.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
ANGREP: Jonas Gahr Støre snakker med pressen i tilfluktsrommet etter terrorangrepet mot Serena. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Det er vanskelig å forsone seg med at en som har drept uskyldige mennesker går fri. Samtidig er dette afghanernes valg for å gjøre et historisk forsøk for fred, sier Gahr Støre i en uttalelse til Dagbladet.

Forhandlingene mellom Taliban og afghanske myndigheter, finner sted i Doha i Qatar, og en forutsetning for Talibans deltakelse, var at rundt 400 Taliban-fanger ble løslatt, skriver Aftenposten.

Det norske utenriksdepartementet antar at Ramadan var en av disse, men har til gode å få løslatelsen bekreftet av afghanske myndigheter.

Dømt til døden

Ramadan, da 22 år gammel, ble pågrepet etter angrepet, og dømt til døden, men dommen ble aldri fullbyrdet, og han har sittet fengslet fram til nå.

Thomassens samboer og mor til hans to barn, Ellen Marie Hofsvang, uttrykker overfor Dagbladet forståelse for at løslatelsen er del av et større bilde, men henviser for øvrig til sine kommentarer i Aftenposten.

<strong>TIL STEDE:</strong> Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre var på Hotel Serena da angrepet fant sted. Her blir han intervjuet av Carsten Thomassen i Islamabad, Pakistan, på veil til Kabul. Foto: UD
TIL STEDE: Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre var på Hotel Serena da angrepet fant sted. Her blir han intervjuet av Carsten Thomassen i Islamabad, Pakistan, på veil til Kabul. Foto: UD Vis mer

Til avisa forteller hun at hun også at hun deler bekymringene fra menneskerettighetsorganisasjoner om hvilke konsekvenser løslatelsen kan få.

- Risikabelt valg

Jonas Gahr Støre har også forståelse for avgjørelsen, selv om han vedgår at den kan være risikofylt.

- Det er et modig og risikabelt valg, men vi må aldri glemme at det er de sivile i Afghanistan som har lidd og tapt mest. Så gjør det inntrykk på meg når de norske berørte og etterlatte etter terroren mot Serena, Carsten Thomassens samboer Ellen Hofsvang og min tidligere medarbeider i UD, Bjørn Svenungsen, sier at de forstår at dette kan være et bidrag til fred. Det har jeg stor respekt for og jeg slutter meg til deres syn, sier Støre til Dagbladet.

Også den norske toppdiplomaten Kai Eide, som var den siste som hadde en ordentlig samtale med Thomassen på Hotel Serena, beskriver problemstillingen som vanskelig.

- Det er noe som heter rettferdighet, og at man skal få sin straff og sone den. Så kommer det opp mot det bredere perspektivene, som er: Skal man forsøke å få en slutt på dette, for å spare liv i tida framover? Her, som i flere tidligere konflikter, har man måttet velge, sier Eide til Dagbladets podcast «Rett på».

Unngikk angrepet

Eide unngikk angrepet med minutter, og satt i en bil på vei til president Hamid Karzais kontor, da det smalt utenfor Hotel Serena.

Tre måneder seinere ble han utnevnt som FNs spesialutsending til Afghanistan. Han håper «inderlig» at forhandlingene i Doha, er begynnelsen på slutten av konflikten, men spår skjær i sjøen.

- I tida framover kommer det til å bli veldig vanskelig. Og det kommer til å ta tid, mye lengre tid enn det man kanskje vil tro. Det kommer til å oppstå insidenter, kanskje et angrep, kanskje en uttalelse, som gjør at en av partene sier nok er nok. Spørsmålet er om partene klarer å holde seg i ro, og ikke overreagere. Det blir den store utfordringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer