Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Terroristene bak skolemassakre støttes fra Kabul

Terroristene som massakrerte 132 skolebarn og 12 lærere i Pakistan, støttes av våre allierte i Kabul, mener eksperter på området.

I SORG: Kvinner sørger over slektningen, den drepte skolegutten Mohammed Ali Khan (15). Opprørerne som sto bak tirsdagens skolemassakre i Peshawar har i lengre tid vært støttet av afghansk og indisk etterretning, slik pakistansk etterretning støtter Taliban-opprørerne i Afghanistan. Foto: Reuters / NTB scanpix
I SORG: Kvinner sørger over slektningen, den drepte skolegutten Mohammed Ali Khan (15). Opprørerne som sto bak tirsdagens skolemassakre i Peshawar har i lengre tid vært støttet av afghansk og indisk etterretning, slik pakistansk etterretning støtter Taliban-opprørerne i Afghanistan. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Afghansk etterretning, i samarbeid med indisk etterretning, støtter Taliban-grupper i Pakistan, sier Helge Lurås, som er leder ved Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA).

- Mange får seg ikke til å tro at våre allierte kan gjøre dette, men dette er ikke konspirasjonsteorier, sier han til NTB.

Ikke felles fiende Lurås understreker at pakistansk Taliban, kjent som Tehreek-e-Taliban (TTP), ikke må forveksles med Taliban i Afghanistan.

- Pakistansk Taliban har regimet i Islamabad som hovedfiende, mens afghansk Taliban i alle år har vært støttet av den pakistanske etterretningstjenesten (ISI), sier Lurås.

- I Kabul snakkes det om «good Taliban» og «bad Taliban», sier han.

Professor Thomas Johnson ved Naval Postgraduate School i California er enig og understreker også at de to opprørsgruppene har vidt forskjellige mål.

- Selv om de opprinnelig var allierte, har de gått hver sin vei, sier han til CNN.

Naive På samme måte som S-seksjonen i ISI står for støtten til Taliban, støttes Tehreek-e-Taliban fra en egen seksjon i den afghanske etterretningstjenesten (NDS). De finansieres paradoksalt nok i stor grad av USA.

- Afghanerne har nok forsøkt å holde denne virksomheten skjult for amerikanerne, men det er klart at noen har visst om dette, sier Lurås.

- Men vi i Vesten er naive til tusen og lette å lure, og det gjelder amerikanerne også, legger han til.

På vei til møte I oktober i fjor fikk omverdenen et lite innblikk i samarbeidet, da den pakistanske talibanlederen Latif Mehsud ble tatt til fange av amerikanske styrker øst i Afghanistan.

Mehsud var i følge med afghansk sikkerhetspersonell og på vei til et møte med NDS, og daværende president Hamid Karzai var rasende over pågripelsen.

Karzais talsmann Aimal Faizi innrømmet at afghansk etterretning i lengre tid hadde samarbeidet med Mehsud.

BÅND: Afghanistans president Ashraf Ghani ønsker å bedre forholdet til Pakistan, men har ifølge eksperter ikke brutt båndene mellom afghansk etterretning og opprørerne som tirsdag massakrerte 144 ved en skole i Peshawar. Foto: Reuters / NTB scanpix
BÅND: Afghanistans president Ashraf Ghani ønsker å bedre forholdet til Pakistan, men har ifølge eksperter ikke brutt båndene mellom afghansk etterretning og opprørerne som tirsdag massakrerte 144 ved en skole i Peshawar. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Han er en del av en NDS-operasjon, på samme måte som andre etterretningsorganisasjoner har tilsvarende operasjoner, sa Faizi.

Indisk etterretning Afghanistans nyvalgte president Ashraf Ghani har gjort det klart at han ønsker å bedre forholdet til Pakistan, noe han blant annet markerte ved å besøke Islamabad i forrige måned. Ingenting tyder imidlertid på at han ennå har stanset støtten til Tehreek-e-Taliban.

- Dette er et regionalt spill, konstaterer Lurås.

Selv om afghansk etterretning stanser støtten til Taliban i nabolandet, er det slett ikke sikkert at India vil gjøre det, sier han.

- India er tungt inne i Afghanistan og har blant annet opprettet en rekke konsulater øst i landet. Disse konsulatene er bemannet av etterretningspersonell, som er i tett kontakt med pakistansk Taliban, sier Lurås.

(NTB)

Lik Dagbladet på Facebook