- Terroristene bak skolemassakre støttes fra Kabul

Terroristene som massakrerte 132 skolebarn og 12 lærere i Pakistan, støttes av våre allierte i Kabul, mener eksperter på området.

I SORG: Kvinner sørger over slektningen, den drepte skolegutten Mohammed Ali Khan (15). Opprørerne som sto bak tirsdagens skolemassakre i Peshawar har i lengre tid vært støttet av afghansk og indisk etterretning, slik pakistansk etterretning støtter Taliban-opprørerne i Afghanistan. Foto: Reuters / NTB scanpix
I SORG: Kvinner sørger over slektningen, den drepte skolegutten Mohammed Ali Khan (15). Opprørerne som sto bak tirsdagens skolemassakre i Peshawar har i lengre tid vært støttet av afghansk og indisk etterretning, slik pakistansk etterretning støtter Taliban-opprørerne i Afghanistan. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Afghansk etterretning, i samarbeid med indisk etterretning, støtter Taliban-grupper i Pakistan, sier Helge Lurås, som er leder ved Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA).

- Mange får seg ikke til å tro at våre allierte kan gjøre dette, men dette er ikke konspirasjonsteorier, sier han til NTB.

Ikke felles fiende Lurås understreker at pakistansk Taliban, kjent som Tehreek-e-Taliban (TTP), ikke må forveksles med Taliban i Afghanistan.

- Pakistansk Taliban har regimet i Islamabad som hovedfiende, mens afghansk Taliban i alle år har vært støttet av den pakistanske etterretningstjenesten (ISI), sier Lurås.

- I Kabul snakkes det om «good Taliban» og «bad Taliban», sier han.

Professor Thomas Johnson ved Naval Postgraduate School i California er enig og understreker også at de to opprørsgruppene har vidt forskjellige mål.

- Selv om de opprinnelig var allierte, har de gått hver sin vei, sier han til CNN.

Naive På samme måte som S-seksjonen i ISI står for støtten til Taliban, støttes Tehreek-e-Taliban fra en egen seksjon i den afghanske etterretningstjenesten (NDS). De finansieres paradoksalt nok i stor grad av USA.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer