Terroristene fikk fritt leide

Tre av de fire terroristene som drepte 22 mennesker i oljebyen al- Khobar fikk lov å flykte. Det innrømmet Saudi-Arabias innenriksdepartement i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terroristene fortalte at de hadde belter med sprengstoff på seg, og ville drepe alle de 242 gislene de hadde tatt hvis de ikke fikk fritt leide ut av bygningen. På veien ut brukte de flere gisler som menneskelige skjold før de fikk tak i en bil, slapp gislene, og kjørte ut av området.

Politiet tok opp jakten, men mistet dem etter at de hadde kapret en annen bil i nabobyen Dammam.

Terrorister på frifot

Et av gislene har fortalt at han hørte en av terroristene sa: - La oss gå, så skal vi slippe gislene fri.

Sikkerhetsstyrkene som hadde omringet bygningen nektet først, men ga etter da terroristene begynte å drepe gisler. En tjenestemann i den saudiarabiske sikkerhetstjenesten sier til Associated Press at deres viktigste oppgave var å berge gislenes liv.

- De tre som flyktet vet vi hvem er, og hvordan de ser ut. Vi vet hvor vi skal finne dem, sa han.

På tross av en massiv innsats i jakten på terroristene er alle tre likevel fortsatt på frifot.

Et øyenvitne beskriver terroristene som svært unge, antakelig 18- 20 år gamle, mens en av dem trolig var i 30-årsalderen.

En webside som drives av ei gruppe som kaller seg «Jerusalembrigaden» hevder at terroristene skar over halsen på ni av gislene. Ifølge Saudi-Arabias sikkerhetstjeneste er Jerusalembrigaden knyttet til al-Qaida. I en uttalelse fra brigaden heter det at angrepet var for å straffe Saudi-Arabia for landets oljehandel med USA.

«Vellykket aksjon»

Sammen med uttalelsen var også et opptak som angivelig skal være gjort med Abdel Aziz Muqrin, som skal være al-Qaidas toppmann i Saudi-Arabia. I opptaket sier han at aksjonen var «en klar seier», og at «heltene klarte å drepe mange korsfarere fra forskjellige land».

Av de drepte er tre saudiarabere, en amerikaner, en italiener, åtte indere, en svenske, en sørafrikaner og en ti år gammel egyptisk gutt, melder innenriksdepartementet.

Den fjerde av terroristene ble tatt til fange etter at han var blitt alvorlig skadd i operasjonen, og er ifølge myndighetene blitt operert for skadene. Mannens identitet er ikke offentliggjort, men innenriksministeriet sier han var blant de mest ettersøkte på lista over al-Qaida-medlemmer i Saudi-Arabia.

MASSIVT ANGREP: Denne bilen er fullstendig utbrent etter militante islamitters trippelangrep mot oljeinstallasjoner.
PÅ VAKT: Det var full mobilisering av saudiarabiske politistyrker og militære under og etter angrepene.
OMRINGET: Soldater fra de saudiarabiske sikkerhetsstyrkene omringet boligkomplekset i al-Khobar, og utplasserte skarpskyttere på taket.