Terroristene fra Belgias egen bakgård

Etter Paris-angrepene har det blitt enda klarere at Belgia er et arnested for global terrorisme. Hva gikk galt?

SJEKKES NØYE:  Brussel-regionen har høyeste trusselnivå for andre dagen, og frykter fremdeles terrorgangrep. Her blir innbyggere i Brussel-nabolaget Molenbeek sjekket av politiet før de skal inn på en minnestund for å hedre de drepte etter terrorangrepet i Paris. Foto: Youssef Boudlal / Reuters / Scanpix
SJEKKES NØYE: Brussel-regionen har høyeste trusselnivå for andre dagen, og frykter fremdeles terrorgangrep. Her blir innbyggere i Brussel-nabolaget Molenbeek sjekket av politiet før de skal inn på en minnestund for å hedre de drepte etter terrorangrepet i Paris. Foto: Youssef Boudlal / Reuters / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Paris-terroren: Koordinerte angrep mot Frankrikes største fotballstadium, en fullsatt konserthall og en rekke restauranter og kafeer. Etterforskerne jobber nå for å finne ut hva som fikk unge menn, vokst opp i Europa, til å drepe sivile borgere i et samfunn de sjøl har vokst opp. Hva var det gjorde at de ble radikalisert? Og hvorfor hadde så mange av dem bakgrunn fra Belgia?

Mer enn 250 belgiere har dratt til Syria og Irak for å kjempe med IS. Rundt 75 antas å være drept i kamp og 125 har dratt tilbake til Belgia. Landet har den støreste andelen fremmedkrigere per innbygere, ifølge anerkjente International Centre for the Study of Radicalisation and Political Violence (ICSR).

Instruert av IS Etterforskere nå går gjennom elektroniske spor og banktransaksjoner, i tillegg til å gjennomføre en rekke avhør med folk de har arrestert siden det koordinerte terrorangrepet i Paris, der 129 personer ble drept.

- I et slikt stort angrep, der så mange mennesker er involvert, må mye ha blitt bestemt fra høyeste nivå, sier Claude Moniquet, en tidligere fransk etterretningsoffiser til Washington Post. Han mener at toppene i terrororganisasjonen IS (Daesh) aldri ville latt folk lavere enn dem i organisasjonen få planlegge et slikt stort angrep. 

IS' utsendte i Paris Hvem er så disse unge mennene som ble rekruttert av IS? Flere er vokst opp i muslimske familier, men de var verken fundamentalistiske eller ekstreme. En var student, en jobbet som bussjåfør - mens to drev og eide en bar. Radikaliseringsprosessene ser ut til å ha skjedd over relativt kort tid: Fra et par år til bare noen måneder, ifølge Washington Post.

Abdelhamid Abaaoud (28) antas å være hovedmannen bak terrorangrepet. Etterforskerne mener at Abaaoud hadde fått oppgaven fra IS, om å koordinere angrepene i Paris. De antar også at Abaaoud både var med å planlegge og utføre voldshandlingene. Han døde onsdag i en leilighet i bydelen Saint-Denis, like utenfor Paris, under et politiraid.

28-åringen har blitt utpekt som terrorbakmann, også tidligere. Så seint som i januar i år ble han etterlyst for å ha planlagt angrep på belgiske politifolk. Angrepet ble avverget. Abaaoud ble intervjuet av IS' propagandamagasin Daqiq, der han fortalte om den mislykkede terroraksjonen.

Arnestedet Belgia Abaaoud er født i Belgia, landet som er blitt kjent for å ha flest fremmedkrigere i Syria per innbyggere. Faren til Abaaoud kom til Belgia for omtrent 40 år siden, jobbet først i en gruve, før han tok over en klesbutikk. Sønnen jobbet i butikken, og var en god selger. I 2013 dro han plutselig til Syria, og han er også beskyldt for å ha lurt sin 13 årige lillebror til å dra til IS i Syria. Etterforskerne vet ikke hvor lenge og hvor mange ganger han har dratt mellom Belgia og IS-kontrollert land.

Abaaoud bodde i Brussel-bydelen Molenbeek, som stadig blir omtalt som et arnested for radikalisering. Ifølge belgiske talspersoner, kommer hele 48 av de 141 personene som har reist fra Brussel til IS fra Molenbeek. I løpet av et par år har disse unge mennene, i ulikt tempo, gått fra å være personer som ikke visste hvordan gjennomføre en bønn, til å bli ekstreme islamister.

- Alle disse fyrene kjenner hverandre, og når noen drar til Syria, tenker også andre på å dra, sier Montasser AlDe'emeh, forsker på islamsk ekstremisme, til Washington Post.

Fattigdom og utestengelse Molenbeek er en av 19 bydeler i Brussel, og har en befolkning på rundt 100 000, hvor 30 prosent at utenlandske statsborgerskap og 40 prosent har utenlandsk bakgrunn. Arbeidsløsheten er på over 25 prosent, og enda høyere blant bydelens unge. Muslimer i bydelen føler de har mindre muligheter enn andre innbyggere, som kan være en av årsakene til at så mange unge har blitt radikalisert nettopp her.

Også Salah Abdeslam (26) kommer fra Molenbeek. Han er fremdeles er på rømmen. Etterforskerne mener at han nå kan befinne seg i Brussel-området. Salah antas å ha hjulpet til med logistikken og leide en av bilene som ble brukt i angrepet, ifølge International Business Times.

Broren til Salah Abdeslam, Ibrahim Abdeslam, sprengte seg sjøl utenfor Comptoir Voltaire-restauranten. Brødrene vokste opp i Belgia. Familien drev en bar i Molenbeek, Café Les Béguines, men stedet ble stengt for seks uker siden fordi politiet mente det både ble brukt og solgt narkotika der.

Salah Abdeslam ble dømt for et ran for fem år siden, og det var da han møtte hjernen bak terrorangrepet, Abdelhamid Abaaoud. De to sonet sammen i fengsel. Salah og Brahims bror Mohamed Abdeslam ble pågrepet av belgisk politi mandag, men løslatt samme dag, og sier sjøl at han er sjokkert, og at han ikke ante noe om terrorangrepene.

Strategisk plassert Årsakene til at Belgia er attraktiv for terrorister, er flere. Den strategiske plasseringen mellom Frankrike, Tyskland og Storbritannia er en. Siden Belgia er med i Schengen, og alle grensene rundt landet er åpne, gjør dette at folk lettere kan reise fra land til land uten å bli oppdaget av etterretningstjenester.

Ifølge The Guardian, er også mangelen på kvalifiserte lokale imamer i Belgia et problem, fordi det fører til at imamene kommer utenfra, gjerne sponset fra Saudi Arabia, som er kjent for sin svært strenge og konservative tolkning av islam; wahhabismen. I tillegg skriver avisa at Belgia er et sted det er relativt lett å kjøpe ulovlige våpen, samtidig som landets sikkerhetstjenester er langt mindre utbygd enn de fleste vestlige land.

«En trenger ikke være 007 for å forstå at sikkerhetsutfordringen er enorm - ikke bare når det gjelder terrorisme, men også spionasje og cyberkriminalitet. (..) Mangel på etteretningskultur har tillatt terrorgrupper å spre seg», skriver The Guardian.

Les også:
Dagbladets sak fra Molenbeek: Europas største terror-rede.

IMAMER FRA SAUDI-ARABIA:  Belgia har ikke en tradisjon for å ha utdanning for egne imamer. Mange imamer kommer derfra fra land med andre verdier og kulturer. Her er folk til bønn i Al Khalil-moskeen i Molenbeek fredag. Foto: Francois Walschaerts / Scanpix
IMAMER FRA SAUDI-ARABIA: Belgia har ikke en tradisjon for å ha utdanning for egne imamer. Mange imamer kommer derfra fra land med andre verdier og kulturer. Her er folk til bønn i Al Khalil-moskeen i Molenbeek fredag. Foto: Francois Walschaerts / Scanpix Vis mer
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 264573600


Varnish cache server