Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terroristene kan forskjell

- Osama bin Laden og hans folk vet nok forskjell på Norge og Danmark. Det kan neppe være snakk om noen forveksling av de to landene på det mye omtalte lydbåndet, mener dansk hysjpoliti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge nevnes som mulig terrormål på et lydbånd som skal være spilt inn av en av bin Ladens nære medarbeidere, Ayman al-Zawahri. Da båndet først ble kjent, trodde mange at al-Zawahri forvekslet Norge med Danmark, som deltok aktivt i krigen i Irak.

Men det norske politiets sikkerhetstjeneste PST tror ikke Norge ble nevnt ved en feil eller en tilfeldighet. Det gjør heller ikke den danske søstertjenesten PETs sjef, politimester Lars Findsen, ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Krekar

Findsen nevner Norges aktive rolle i krigen i Afghanistan. Han peker dessuten på at Norge huser den irakisk-kurdiske lederen mulla Krekar, som tidligere - «og kanskje ennå», som Findsen sier - leder islamistgruppen Ansar al-Islam i det nordlige Irak.

USAs utenriksminister Colin Powell har tidligere utpekt denne gruppen som et bindeledd mellom Iraks tidligere president Saddam Hussein og al-Qaida. Al-Qaida er bin Ladens og al-Zawahiris organisasjon, og sto bak terrorangrepene mot USA 11. september 2001.

- I tilllegg var Ayman al-Zawahiri på gjennomreise i Danmark for mange år siden. Han er en kunnskapsrik person, og vet godt at det er forskjell på Norge og Danmark, sier Lars Findsen, som for øvrig ikke er overbevist om at det virkelig er al-Zawahiri som snakker på lydbåndet som ble kringkastet av den arabiske fjernsynsstasjonen Al-Jazeera onsdag.

Stemmen

Den danske terroreksperten Lars Erslev Andersen tror heller ikke det kan være al-Zawahiris stemme som høres på båndet.

- Jeg tror den som snakket må ha tenkt på Danmark eller Polen, som deltok i Irak-krigen, men kom til å nevne Norge, som ikke var med, sier Andersen ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Jeg tror noe må være galt, fordi al-Zawahiri kjenner disse to landene godt. Når de blir blandet sammen på denne måten, kan det bare bety at det er noen annen som snakker på al-Qaidas lydbånd, framholder Lars Erslev Andersen.

Både i Danmark og i Norge er sikkerhetstiltakene trappet opp, etter at uttalelsene på lydbåndet ble kjent. Dansk politi har styrket vaktholdet ved Israels, USAs og Storbritannias København-ambassader, som betraktes som mulige terrormål.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media