Terroristene nektes verdig begravelse

Barack Obama åpner for angrep på Pakistan, mens indere viser sin avsky mot terrorangrepet.

VISER SIN RESPEKT: Indere tenner lys og sørger for de døde etter terrorangrepene i Mumbai. De avdøde terroristene får ikke samme oppmerksomhet. Foto: EPA/Scanpix
VISER SIN RESPEKT: Indere tenner lys og sørger for de døde etter terrorangrepene i Mumbai. De avdøde terroristene får ikke samme oppmerksomhet. Foto: EPA/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Det muslimske rådet i India nekter de ni drepte terroristene, som tok del i terrorangrepet i Mumbai, en anstendig begravelse. Rådet sier ifølge Times Of India at ingen av de ni skal bli begravet på indisk jord.

Rådet planlegger å kringkaste meldingen til samtlige gravsteder i landet, og begrunner avgjørelsen med at terroristene ikke er «ekte muslimer.»

«Islam tillater ikke denne formen for barbarisk kriminalitet», siteres rådet på av nyhetsbyrået AP.

Obama skjerper retorikken

Den religiøse protesten kommer samtidig med at påtroppende president i USA Barack Obama skjerper retorikken ovenfor Pakistan.

- Alle selvstendige nasjoner har full rett til å beskytte seg, sier Obama ifølge CNN.

Uttalelsen kom som svar på hvorvidt han ville vurdert å bombe Pakistan om det forelå bevis opplæring av terrorister i landet. Obama hevdet dette under presidentvalgkampen.

Etterforskerne som undersøker hvem som står bak terrorangrepet mistenker en indisk-født mafiamogul, og etterforskningen tyder også på at terroristene hadde lokale hjelpere.

Men den eneste overlevende terroristen, som sitter i fangenskap i India, er av pakistansk opprinnelse. 


- Alvorlig tilbakeslag

Obamas krasse retorikk får støtte av den indiske regjeringen. Det indiske nyhetsbyrået Press Trust Of India melder at forholdet mellom de to landene har tatt et kraftig skritt i negativ retning.

REDNINGSAKSJON: En indisk kommandosoldat rappellerer ned fra et helikopter for å gjenopprette kontroll på det jødiske Nariman House. Foto: Pedro Ugarte/AFP/Scanpix
REDNINGSAKSJON: En indisk kommandosoldat rappellerer ned fra et helikopter for å gjenopprette kontroll på det jødiske Nariman House. Foto: Pedro Ugarte/AFP/Scanpix Vis mer

- Dette er et alvorlig tilbakeslag for stabiliseringen av regionen, uttaler utenriksminister Anand Sharma ifølge nyhetsbyrået.

India beskylder Pakistan for å ha gjort for lite for å stanse terroristene mens de enda var på opplæringsstadiet.

Forholdet mellom de to atommaktene er ifølge nyhetsbyrået AP  svært spent.

Terrorangrepet «mindre alvorlig»

I FANGENSKAP: Ajmal Quasab, som mistenkes for å ha tatt del i terrorangrepene i Mumbai. Foto: Mumbai State Police/AP/Scanpix
I FANGENSKAP: Ajmal Quasab, som mistenkes for å ha tatt del i terrorangrepene i Mumbai. Foto: Mumbai State Police/AP/Scanpix Vis mer

Både AP og Press Trust Of India melder at etterforskere fra FBI og Scotland Yard er på plass i India for å bistå i etterforskningen av terrorangrepet.

Indiske myndigheter håper dette vil styrke tilliten fra innbyggerne. Myndighetenes ansvarlige i området, Vilasrao Deshmukh, tilbød å trekke seg etter at hans assistent Raosaheb Ramchandra Patil omtalte terrorangrepene som «mindre alvorlig». Patil sa senere opp sin stilling.

Slikt skaper reaksjoner når 172 uskyldige mennesker har mistet livet.

KULEHULL: Re-Fresh Food Plaza er et av mange berørte spisesteder i Mumbai. Foto: EPA/Scanpix
KULEHULL: Re-Fresh Food Plaza er et av mange berørte spisesteder i Mumbai. Foto: EPA/Scanpix Vis mer