- Terroristene ropte «Allahu akbar» og «Han skulle ikke ha blandet seg i Syria»

Åtte terrorister drept. Politiet frykter medhjelpere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet jakter eventuelle medhjelpere etter det koordinerte terrorangrepet mot Paris i natt, som har tatt minst 120 menneskeliv.

- Myndighetene utelukker ikke at andre angripere er på frifot. Etterforskerne jakter mulige medsammensvorne, sier talsperson for de franske påtalemyndighetene, Agnes Thibault-Lecuivre.

Sju av åtte terrorister døde i et selvmordsangrep inne på konsertlokalet Bataclan, ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP). De sprengte seg i lufta med selvmordsbelter, ifølge vitner. Den åttende terroristen ble skutt og drept av politiet da de stormet lokalet.

- Snakket om Syria Terroristene var umaskerte og ikledd mørke klær, ifølge vitner. Flere beskriver dem som relativt unge, og noen overlevende har anslått dem til å være yngre enn 25 år.

RAMMET AV TERROR: Paris ble fredag kveld rammet av terror. 120 skal være drept, og 200 skadd etter de voldelige angrepene. Foto: REUTERS/Christian Hartmannn
RAMMET AV TERROR: Paris ble fredag kveld rammet av terror. 120 skal være drept, og 200 skadd etter de voldelige angrepene. Foto: REUTERS/Christian Hartmannn Vis mer

En av terroristene skal ifølge et vitne ha sagt at angrepet var president François Hollandes skyld.

- Jeg hørte tydelig en av dem si «Det er Hollandes skyld, det er deres presidents skyld, han skulle ikke ha blandet seg i Syria». De snakket også om Irak, sier et vitne.

FLYKTET: Overlevende flyktet fra konsertlokalet i panikk. Foto: Yoan Valat / EPA /Scanpix
FLYKTET: Overlevende flyktet fra konsertlokalet i panikk. Foto: Yoan Valat / EPA /Scanpix Vis mer

Andre vitner oppgir å ha hørt gjerningspersonene si «Allahu akbar» («Gud er stor»).

- Ladet om Bataclan er et av Paris' mest kjente konsertsteder, og det amerikanske bandet Eagles of Death Metal spilte da angriperne stormet inn.

Europe 1-reporter Julien Pearce beskrev angrepet slik:

MANGE DREPT: 127 personer er drept i terroraksjonene i Paris, ifølge AFP. 180 personer skal være skadet, 80 av dem alvorlig, ifølge AFP Foto: Kenzo Triboullard / Scanpix
MANGE DREPT: 127 personer er drept i terroraksjonene i Paris, ifølge AFP. 180 personer skal være skadet, 80 av dem alvorlig, ifølge AFP Foto: Kenzo Triboullard / Scanpix Vis mer

- To eller tre personer med Kalasjnikov-gevær kom inn i salen og begynte å skyte blindt inn i folkemengden. Det varte i ti-femten minutter. Det utløste panikk, og mange ble trampet ned, inkludert meg selv, sier han.

Pearce forteller at angriperne hadde tid til å lade om minst tre ganger. Han så et dusin lik ligge igjen på stedet.

Politimester Michel Cadot sier angripere først skjøt med automatvåpen mot kafeer utenfor konsertlokalet Bataclan før de gikk inn i lokalet. Der drepte de rundt hundre mennesker, før sikkerhetsstyrkene gikk til aksjon.

Ingen har tatt ansvar Politiet vet foreløpig lite om hvem terroristene var. De kjenner ikke nasjonaliteten deres, og heller ikke det eksakte antallet.

Så langt har ingen påtatt seg skylda for angrepene, men flere mistenker at angrepene ble utført av medlemmer fra terroristgruppa den islamske stat (IS).

- Til tross for at det fortsatt er uklart hvem som står ansvarlig, er den islamske stat et navn som står høyt på alles liste, sier terrorekspert Brian Michael Jenkins til AP.

Også den anerkjente terroreksperten Magnus Ranstorp sier til Expressen at det er stor sannsynlighet for at det er IS som står bak.

Ifølge ham skal mellom 1500 og 2000 franskmenn ha reist til Syria de siste årene; majoriteten av dem for å slutte seg til IS.

Tvetydige meldinger Flere internasjonale medier har viderebrakt en opplysning om at IS har tatt på seg skylda for angrepet. Det er ikke bekreftet, og foreløpig er det lite tilgjengelig informasjon som tyder på at de faktisk har tatt på seg skylda.

Rukmini Callimachi, reporter i New York Times og ekspert på IS, var blant de første som meldte om det på Twitter. Hun skrev at Al-Hayat Media Center («official publication arm of the Islamic State») hadde publisert meldingen, hvor de omtalte meldingen som et mirakel.

Men andre eksperter, som Charlie Winter, forsker ved Georgia State University, avviser dette, blant annet med henvisning til at det i det daglige nyhetsbrevet fra IS ikke står noe om angrepet.

Callimachi har senere lagt ut en ny melding på Twitter, hvor hun lenker til nettsiden hun sier hun fikk tilsendt hvor IS angivelig tar skylda. Samtidig påpeker hun at nettopp Winter mener meldingen ikke er autentisk.